Астероидът, който е ударил Земята и е довел до изчезването

...
Астероидът, който е ударил Земята и е довел до изчезването
Коментари Харесай

Астероидът, унищожил динозаврите, предизвикал 2-годишен мрак на Земята

Астероидът, който е блъснал Земята и е довел до изгубването на динозаврите, е потопил планетата в мрак за близо две години, демонстрира ново изследване на американски учени. Причина за това е голямото количество сажди, които са се отделили във въздуха по време на всеобщите пожари след конфликта, станал преди 66 млн. години. Това от своя страна е лимитирало фрапантно процеса на фотосинтеза на растенията, охладило е планетата и е асъдействало доста за края на ерата на динозаврите. 

Проучването на американския Национален център за атмосферни проучвания (НЦАИ) взаимно с НАСА и Университета в Колорадо се основава на компютърен модел, който пресъздава хипотетичните изискванията на Земята в края на интервала Креда. С данните от него учените биха могли да получат по-добро схващане за това за какво някои типове са измрели, а други са оживели, написа научното издание „ Сайънс дейли “. Според учени повече от три четвърти от всички скотски типове на Земята, в това число и всички нелетящи динозаври, са изчезнали сред интервалите Креда-Палеоген. Този развой съответствува с рухването на огромен метеорит на Земята, на мястото на днешния полуостров Юкатан. Предполага се, че мощният конфликт е провокирал трусове, цунами и даже изригване на вулкани. 
Учените също по този начин считат, че силата, с която е бил нанесен ударът е издигнал в земната атмосфера изпарени скални маси. Достигайки избрана височина тези частици се кондензират до дребни сфери, които при връщането си към повърхността се нагряват и предизвикват пожари. „ Нашето изследване преглежда историята след непосредствените резултати – след земетресенията, цунамитата и изгарянията “, показва откривателят Чарлс Бардийн от НЦАИ. Той показва, че изключително забавно за откривателите е за какво са изчезнали и типове в океаните или такива, които могат да живеят подземен. 

От симулацията излиза наяве, че саждите, нагрявани от слънцето, се изкачват все по-високо в атмосферата, образувайки преграда, която блокира огромна част от слънчевата светлина, стигаща до Земята. Според учени директно след започването на пожарите, светлината е била като при лунна нощ. И до момента в който с времето е ставало по-светло, то фотосинтеза е бил неосъществим в границите на най-малко година и половина, демонстрират симулациите. Това е подействало, с изключение на на растенията, по този начин и на фитопланктона – основата на хранителната верига в океаните. Изчезването на тези дребни микроорганизми е довел до тежки последици за живота. /БГНЕС

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР