Астероид с размерите на хладилник, прелетя покрай Земята миналата седмица,

...
Астероид с размерите на хладилник, прелетя покрай Земята миналата седмица,
Коментари Харесай

Астероид за малко да удари Земята и никой не разбра

Астероид с размерите на ледник, прелетя около Земята предходната седмица, само че астрономите не знаеха, че обектът съществува часове откакто изчезна още веднъж в космоса.

Това бе близко прехвръкване от галактическа позиция. Траекторията на галактическата канара на 24 октомври я придвижи над Антарктида в границите на 3000 километра от Земята - по-близо от някои спътници - което го направи третият непосредствен метеорит, който се приближавал до планетата, без в действителност да я удари, оповестява CNET.

Учените не са знаели за обекта, наименуван метеорит 2021 UA1, защото се е доближил от дневната страна на Земята от посоката на Слънцето, тъй че относително тъмният и дребен клиент е останал неусетен до към 4 часа откакто е минал в най-близката си точка.

Но с диаметър от единствено 2 метра, UA1 е прекомерно дребен, с цел да съставлява опасност. Дори и да бе блъснал Земята, по-голямата част от скалното му тяло щеше да изгори в атмосферата, преди да успее да удари земята.

Кометите и метеоритите, които обикалят в границите на нашия галактически квартал, приближавайки се до Земята в границите на 1,3 астрономически единици (194,5 милиона километра), са известни като близко прелитащи около Земята обекти (NEO - near-Earth objects) съгласно Центъра за проучване на такива обекти CNEOS (Center for Near-Earth Object Studies) на НАСА.

НАСА употребява телескопи на земята и в космоса за намиране и наблюдаване на NEO, с цел да наблюдава орбитите им и да разпознава техния размер, форма и състав и с цел да дефинира евентуално рисковите обекти като ръководи тези старания посредством координационния офис за планетарна защита на организацията.

За да се дефинира за рисков един обект, той би трябвало да има диаметър минимум 140 м, оповестява НАСА. UA1 може да не е бил задоволително огромен, с цел да заплаши планетата, само че какво да кажем за по-големите метеорити, които може да се насочат към нашата планета? НАСА също по този начин изследва отбранителни технологии за отбрана на Земята от вероятни конфликти с по-големи галактически обекти посредством отклоняване.

Тестът за двойно пренасочване на метеорити (DART - Double Asteroid Redirection Test), който би трябвало да започва на 24 ноември, ще изпита способ за отклонение на метеорити посредством удрянето им с високоскоростни отдалечено ръководени галактически кораби, декларират представители на НАСА. Учените ще изпратят галактическия транспортен съд DART, който се сблъска с метеорита Дидим B (Didymos B), по-малкият от двата обекта в астероидната система Дидим, в която по-големият е с диаметър към 780 м, а по-малката му луна е с диаметър към 160 м.

Схемата на задачата DART демонстрира конфликта с луната на метеорита Дидим. След удара наблюденията от основани на Земята оптични телескопи и планетарен радар ще мерят измененията в орбитата на спътника към основния метеорит. Кредит: NASA/Johns Hopkins Applied Physics Lab

Дидим се е доближил най-вече до Земята през 2003 година, когато прелита на разстояние от почти 7,18 милиона км, само че нормално обикаля към слънцето тъкмо отвън орбиталния път на Земята, съгласно НАСА. Въпреки че Дидим не заплашва Земята, той е с подобаващия размер, с цел да се тества дали конфликтът може да тласне рисков NEO задоволително, с цел да го отклони от курса му на конфликт със Земята.

Все отново, с цел да отклони метеорит, НАСА ще би трябвало да го открие, преди да удари Земята. Ето за какво друга задача, NEO Surveyor, създава инфрачервен галактически телескоп, който може да усъвършенства опциите за следене на рискови метеорити като UA1, които се доближават зад слънцето.

Към днешна дата НАСА е идентифицирала почти 27 000 NEO, от които към 9 800 са с диаметър минимум 140 м, а 890 са с диаметър 1 км, съгласно данни на CNEOS.

Докато UA1 може да е бил релативно дребен, други метеорити, приближаващи Земята на 2 ноември, са доста по-големи, съгласно Asteroid Watch на НАСА. Тези пет галактически скали варират в диаметър от 17 м до 52 м.

За благополучие нито един от тези галактически обекти няма да приближи в границите на 829 000 км от Земята, отбелязва НАСА.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР