Астероид, който може да помете цял град, ще мине покрай

...
Астероид, който може да помете цял град, ще мине покрай
Коментари Харесай

Астероид, който може да помете цял град, ще мине покрай Земята


Астероид, който може да опустоши цялостен град, ще мине около Земята. Голямастероид, който може да опустоши цялостен град, ще премине безвредно сред Земята и лунната орбита в края на тази седмица, без да засегне нито планетата ни, нито Луната, съобщи Българска телеграфна агенция.
Преминаването му на малко над 168 000 километра
от Земята в събота ще даде опция на астрономите да го изследват. Това е на половина на дистанцията от Земята до Луната и метеоритът ще може да се следи с бинокли и дребни телескопи.
Подобно доближаване на сходни небесни тела
не е извънредно, само че от НАСА означиха, че рядко се случва прекосяване покрай планетата ни на толкоз огромна галактическа канара – не повече от един път на десетилетие. Според учените размерът на метеорита, който се чака да
прелети край Земята, е към 40 метра на 90 метра.
Открит преди месец, метеоритът 2023 DZ2 ще прелети на 515 000 километра от Луната в събота и няколко часа по-късно ще премине край Земята, над Индийския океан, със скорост от към 28 000 км/ч.

„ Няма възможност този
„ палач на градове “ да удари Земята,
само че приближаването му основава отлична опция за наблюдения “, сподели в изказване Рихард Мойсъл, началник по планетарна отбрана в Европейската галактическа организация.
От НАСА оповестиха, че за астрономите
от Международната мрежа за предизвестие за метеорити близкото прекосяване на небесни тела е добра опция за подготовка за планетарна отбрана. Проектът Виртуален телескоп ще излъчва онлайн приближаването на небесното тяло. Не се чака той да прелети още веднъж край Земята преди 2026 г.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР