Аспартамът може да бъде квалифициран като канцерогенен, заедно с фризьорството,

...
Аспартамът може да бъде квалифициран като канцерогенен, заедно с фризьорството,
Коментари Харесай

Кое е общото между аспартама, фризьорството и горещите напитки? Рак!

Аспартамът може да бъде дипломиран като канцерогенен, дружно с фризьорството, нощният труд и прекомерно горещите питиета (над 65 градуса). Това настояват вътрешни лица от Агенцията за проучване на рака IARC към Световната здравна организация (СЗО), представени от Ройтерс.

Според осведомителната организация решението е взето по-рано този месец след среща на външните специалисти на групата, само че се чака да бъде оповестено публично през юли.

Нискокалоричният подсладител е утвърден за приложимост в Европа като трапезен подсладител (Е951). Той е разполагаем в хиляди разновидности от питиета, десерти, сладкарски произведения, млечни артикули, дъвки, нискокалорични артикули и такива за надзор на тежестта. Колко рисков обаче може да бъде аспартамът?

Дори СЗО да квалифицира подсладителя като канцерогенен, към момента е рано да се каже какво значи това за сигурността на храните и напитките.

Защото IARC не взема под внимание какъв брой артикули може безвредно да се употребяват от даден човек, както и какъв брой постоянно да става това, съобщи bTV.

Подсладителят аспартам е обширно проучен от десетилетия. JECFA – комисията, която се занимава с сигурността на питателните добавки, също изследва въпроса и се чака да изнесе данните от отчета си на 14 юли тази година. Това, което се знае все още е, че възрастен човек с тегло 60 кг би трябвало да изпие към 36 кенчета с някаква диетична безалкохолна напитка в границите на един ден, с цел да бъде изложен на риск. Тази оценка се споделя значително и от националните регулатори, в това число тези в САЩ и в Европа.

Въпреки това аспартамът е неведнъж подложен на критика. Миналата година да вземем за пример френско изследване измежду 100 000 възрастни сподели, че хората, които употребяват по-големи количества изкуствени подсладители - в това число аспартам, имат леко нараснал риск от рак. То обаче не съумя да покаже, че подсладителят предизвиква нараснал риск от рак.

Също по този начин, при започване на 2000 година, изследване на института „ Рамазини “ в Италия откри, че някои типове рак при лабораторните мишки и плъховете могат да бъдат свързани с аспартам. Методологията на проучването обаче беше сложена под въпрос.

Агенцията за проучване на рака също по този начин счита да класифицира фризьорската специалност като „ евентуално канцерогенна “, защото коафьорите влизат всекидневно в контакт с боята за коса, която е цялостна с химикали.

Освен фризьорството, IARC възнамерява да разгласи за канцерогенно аленото месо, топлите питиета над 65 градуса и нощния труд оповестява още организация Ройтерс.

Новината идва единствено месец и половина след като СЗО посъветва да не се употребяват изкуствени подсладители, тъй като те не оказват помощ за понижаване на тежестта, а в това време могат да доведат до съществени последствия за здравето. Сред най-широко употребяваните подсладители са ацесулфам К, аспартам, адвантам, цикламати, неотам, захарин, сукралоза, стевия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР