Асоциацията за инсулт и афазия стартира националната си кампания Всяка

...
Асоциацията за инсулт и афазия стартира националната си кампания Всяка
Коментари Харесай

Община Русе се включва в национална кампания по повод Световния ден за борба с инсулта

Асоциацията за инсулт и афазия започва националната си акция „ Всяка минута е скъпа! Научи признаците на инсулта “. Инициативата е във връзка 29 октомври - Световния ден за битка с инсулта, и в нея за следващ път се включва и Община Русе.

Целта на акцията е да се покачат познанията на обществото за признаците на инсулта и вярното държание при тяхното определяне. Инсултът е най-значимото заболяване в страната и е съществена причина за смъртност със статистически индикатори, които надвишават неведнъж тези в останалите европейски страни. Ежегодно в България се записват над 45 000 нови случая, като повече от 1,5 млн. индивида са наранени директно или индиректно у нас. Макар инсултът да визира директно единствено един от членовете на фамилията, според от тежестта на болестта, животът на всички се трансформира. Грижата за пострадалия изисква мобилизацията на всички в едно домакинство, с цел да се удовлетворят главните потребности на болния.

Асоциацията за инсулт и афазия си слага като съществена цел намаляването броя на инсултите в страната. Работейки за постигането на тази задача, акцията на пациентската организация върху рисковите фактори и тяхната предварителна защита - „ Всяка минута е скъпа! Научи признаците на инсулта “, обичайно е необятно подкрепена от над 230 от общо 260 общини, ситуирани във всички 28 области. Всяка от общините способства за повишение информираността за предварителна защита на инсулта и за опциите за потребление на предоставяните от тях общински и обществени услуги във връзка със болестта. Националната акция сплотява напъните на Асоциацията за инсулт и афазия с тези на съсловните лекарски организации в страната, болнични и рехабилитационни центрове, Българския червен кръст, редица бизнес организации и изявени персони. Благодарение на партньорството на пациентската организация с Български пощи, посредством тяхната клонова мрежа, предварителната защита на инсулта чрез информативен постер със признаците на болестта доближава и до най-малките обитаеми места (с под 150 жители).

В актуалната акция е планувано лъчение на къс клип със признаците на болестта, гратис обезпечаване на щендер-тристен до общините, които за първи път партнират на Асоциацията за инсулт и афазия, разпространяване на листовки и плакати, осветление на знакови обекти в страната в лилаво (цвета на битката с инсулта). В програмата са включени безвъзмездни прегледи, проведени от лечебни заведения в страната, партниращи на асоциацията в акцията, както и разнородни културни и осведомителни събития, сред които и достъп до групи за взаимопомощ за прекаралите инсулт за всяка от областите в България. Групите са налични във Facebook страницата на Асоциацията за инсулт и афазия.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР