Асоциацията на земеделските производители в България скочи срещу меморандума, подписан

...
Асоциацията на земеделските производители в България скочи срещу меморандума, подписан
Коментари Харесай

Премиерът не може да отменя решения на НС, освен в диктатура

Асоциацията на земеделските производители в България скочи против меморандума, подписан с кабинета. Той не удовлетворява изцяло настояването на протестиращите фермери за отбрана на българската селскостопанска продукция. Ограничаването на вноса единствено във връзка с слънчогледа е стъпка в вярната посока, само че тя не е задоволителна - написа в отвореното писмо, което организацията изпрати до медиите.

Другият проблем е, че въпросният меморандум няма юридическа мощ. Напомняме, че на 14-и септември Народно събрание анулира възбраната за импорт на зърно от Украйна и това съглашение. Паметната бележка на премиера и земеделците има единствено декларативен темперамент и не може да заличи решението на депутатите.

В позицията си асоциацията показва безпокойство, че на този стадий няма никаква гаранция, че този механизъм с квотите за импорт на артикули от Украйна ще работи и още повече, че ще се съблюдава. " Единственото несъмнено решение е цялостна възбрана на импорт от Украйна на плодове и зеленчуци, месо, мляко и мед ”, обобщиха от Асоциацията.
Напомняме, че до подписването на меморандума се стигна единствено след 2 дни на митинги през миналата седмица, в които аграрни производители отстояваха настояванията си към властта. Още при започване на месеца те скочиха  против анулацията на възбраната за импорт на селскостопанска продукция от Украйна.

Междувременно п ремиерът Николай Денков, който подписа меморандума преди този момент към този момент трансферира един път отговорността по тематиката. Още на 5 септември земеделският министър Кирил Вътев заяви на министър-председателя, че на 11-о число кабинетът би трябвало да одобри решение за вноса от Украйна. Тъй като това по този начин и не се случи, Министерски съвет трансферира въпроса на Народно събрание, където ГЕРБ, ППДБ и Движение за права и свободи върнаха вноса.

След старта на митингите и сигнал на Делян Пеевски от Движение за права и свободи се стигна до меморандума. Така топката още веднъж се върна при премиера, който даде обещания, които може и да не извърши. Новината за съглашението пристигна малко, откакто Пеевски разгласи, че " проблемите сред държавното управление и зърнопроизводителите ще бъдат решени ”. Преди това той се закани, че в случай че изпълнителната власт не се оправи със обстановката, то ще се намеси законодателната. Кабинетът клекна пред така наречен " терористи ” незабавно след неговия зов.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР