Асоциацията на студентите медици – Пловдив и Катедрата по медицинска

...
Асоциацията на студентите медици – Пловдив и Катедрата по медицинска
Коментари Харесай

Расте заплахата от глобална пандемия заради антибиотичната резистентност

Асоциацията на студентите медици – Пловдив и Катедрата по здравна микробиология и имунология „ Проф. доктор Елисей Янев “ организираха взаимна осведомителна акция и означиха Европейския ден за рационална приложимост на антибиотиците в Аудиторния комплекс на Медицински университет – Пловдив, оповестиха от образователното заведение.

Лекция на тема „ Антибиотична устойчивост “ представи пред студенти и гости проф. доктор Мариана Мурджева – началник на Катедрата и ректор на МУ-Пловдив. Тя обърна особено внимание на възходящата опасност от развиване на световна пандемия, подбудена от антибиотичната устойчивост, както и на рисковете, които се крият за здравната система.

Според нея антибиотик би трябвало да се ползва, когато има подозрение за бактериална зараза, която може да засегне човешките органи.

„ Самолечението е доста рисково, тъй като е евентуално след време да докара до една скрита зараза и ще бъде пагубно за цялото общество. Затова рационалната приложимост на антибиотиците може да понижи риска ", твърди още проф. Мариана Мурджева.

Професорът призова към поощряване на отговорно използване на антибиотиците и разпространение на здравните опасности, до които води антибиотичната устойчивост.

След края на лекцията се организира и интерактивна викторина на тематика „ Антибиотична устойчивост ", в която се включиха всички студенти, участници в срещата. Победителите във всяко едно от трите равнища на викторината бяха удостоени с награди за показаните отлични резултати.

От 2008 година по самодейност на Европейския център за предварителна защита и надзор на болесттите 18 ноември е разгласен за Европейски ден за рационална приложимост на антибиотиците.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР