Асоциацията на разселените сърби от Косово обяви, че от днес

...
Асоциацията на разселените сърби от Косово обяви, че от днес
Коментари Харесай

Косовски сърби блокират границата между Косово и Сърбия

Асоциацията на разселените сърби от Косово разгласи, че от през днешния ден (5 февруари) сред 12:00 до 15:00 ч. локално време ще блокира пътищата, свързващи Косово и Сърбия, " за всички транспортни средства, ръководени от албанци ", преминаващи през косовско-сръбския граничен пункт в Мердара, в посока Куршумлия, Нишит, Белград и Суботица, заяви „ Албениън пост “.


" Пътищата ще бъдат блокирани всеки понеделник за три часа от 12:00 до 15:00 часа, до момента в който не бъде спрян ежедневният гнет против сръбския народ в Косово. Терорът, който изпитва сръбският народ и другите неалбански нации, е станал нетърпим и е доста покрай спор с неизчислими последствия ", се споделя в известието на Асоциацията на разселените сърби.

Блокирането на пътищата, водещи към Косово, идва след влизането в действие на постановлението на Централната банка на Косово (ЦБК), посредством което се планува възбрана на циркулацията на сръбския динар на косовска територия. Мнозина предизвестиха, че издаването на динара може да насърчи подновяването на спора в северната част на Косово, обитаема със сръбско болшинство, както и за регистрационните табели.

БГНЕС напомня, че през декември 2022 година стотици етнически сърби издигнаха барикади на път в Северно Косово, блокирайки придвижването през двата съществени гранични пункта към Сърбия, заяви полицията. Камиони, коли за спешна помощ и селскостопански машини бяха употребявани за блокадите, подхранвайки неотдавнашното напрежение, което включваше детонации, пукотевица и въоръжено нахлуване против полицейски патрул, при което бе ранен етнически албански служител на реда. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР