Асоциацията на работодателите в България отново поиска мерки в подкрепа

...
Асоциацията на работодателите в България отново поиска мерки в подкрепа
Коментари Харесай

Бизнесът поиска 190 лв. компенсация за цените на тока за декември

Асоциацията на работодателите в България още веднъж изиска ограничения в поддръжка поради високите цени на борсовия ток. Това се случи на Тристранния съвет, който се организира в Министерски съвет и на който се разискват промени в три данъчни закона.

Васил Велев от АИКБ, който бе на разискванията, направи предлагането в самото начало на съвещанието, а след края му изложи претекстовете.

Бизнесът предлага удължение на програмата за небитовите потребителите, които са 630 000 на свободния пазар поради високите цени на елекртическата сила . Предложението на служебния кабинет е за октомври и ноември - отплата със 110 лева на час, а бизнесът предлага за декември - тя да е 190 лева Велев показа таблица на цените на тока, а по думите му - " всичко под чертата е свръхцена, която генерира инфлация ". За октомври и ноември има отчасти компенсиране, само че декември не може да има цена по-ниска от 190 лева, отнасяща се и за компаниите с дълготрайни контракти, разясни Васил Велев.

Работодателите оферират и от 1 януари да се създаде ново ценово решение на КЕВР и да се съобрази и прогнозната цена - вместо 119 лева да е от порядъка на 300 лева.- това е методът да се удържи инфлацията, която е била 6% за октомври. Ноември има спомагателен растеж в цените на електрическата сила - 3.5 пъти, за декември - се чака още по-висок растеж - 4 пъти. Пари за отплата има, произвеждаме единствено 7% от електрическа сила на основата на природен газ. Свръхпечалбата остава в цената, което е плячкосване на труда на хората, които работят цялостен месец, бяха доводите на Велев. Той даде за образец, че най-високите цени на тока са в Европейски Съюз, а в Съединени американски щати, да вземем за пример са 40-50 $, в България - 250 $ за мегават/часа. Това утежнява европейската конкурентоспособност, тъй като българските страни имат механизъм посредством дълготрайни контракти и промени на държавното управление, които лимитират цената до 180 лева на мегаватчас. Всичко се взема от приходите за продажба, предлагаме да се употребява в механизма за компенсиране на високите цени за октомври-ноември, добави Васил Велев.
 От понеделник стартират обезщетенията за ток от 110 лева./мвтч
От понеделник стартират обезщетенията за ток от 110 лева./мвтч

Днес и понеделник ще завърши подписването на договорите с всички снабдители

Само за един месец АЕЦ " Козлодуй " печели над 300 млн. лева, свръхпечалба над плануваната, годишната облага е била 1.6 милиарда лева . - уточни още той, уточнявайки, че това е единият от източниците за компенсиране и една от главните аргументи за свръхприходиране на бюджета.

Още две оферти направи Васил Велев - от 1 януари в ново решение на КЕВР да се планува действителна пазарна цена в пъти по-ниска от избраната. Това би означавало цена от порядъка на 300 лева целия ценови интервал за зимните месеци, тъй че цената за вътрешните консуматори да е 150 лева, с цел да може генериращите мощности да продължат да имат добра облага.

Последното предложение касае енергоинтензивната промишленост - спомагателен режим в сходство с европейските политики за облекчения за ВЕИ и отплата за енергоинтензивната промишленост. Искаме българските предприятия да имат същите условия, заключи Велев.

Ваня Григорова, КТ " Подкрепа ", предложи да се реши кои от предприятията имат потребност, кои изнасят на интернационалния пазар и имат цени, задоволително високи и да се поддържат публичните структури. Те би трябвало да бъдат подкрепени за разлика от бизнеси, които не са в мъчно положение, счита тя. Изказване имаше и от страна на ССИ - които публично поддържаха предложенията на работодателите.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР