Асоциацията на прокурорите в Испания призова за оставката на главния

...
Асоциацията на прокурорите в Испания призова за оставката на главния
Коментари Харесай

Асоциацията на прокурорите в Испания иска оставката на главния прокурор заради пасивност

Асоциацията на прокурорите в Испания прикани за оставката на основния прокурор Алваро Гарсия Ортис поради неговата бездейност във връзка с подготвяния Закон за прошка на каталунските сепаратисти. Той бе контрактуван сред премиера Педро Санчес, районния министър председател на Каталуния Пере Арагонес и избягалия в Белгия Карес Пучдемон.

Официалната дефиниция за желаната оставка на основния прокурор съгласно сътрудниците му е " неговата бездейност в отбраната на върховенството на закона, ефикасното разделяне на управляващите и независимостта на прокуратурата " в подтекста на противоречивия Закон за прошка. Изявлението бе направено на XXVI конгрес на Асоциацията в Кадис, където прокурорите показаха своето " изрично отменяне на амнистията и концепцията за правосъдна война “ съдържаща се в съглашението сред партията на социалистите и „ Заедно за Каталуния “.

" Одобряването на амнистията би означавало нарушение на върховенството на закона и на отговорностите на Испания пред Европейския съюз ", предизвестиха прокурорите, които подчертаха своя " ангажимент към Конституцията " и приканиха всички държавни чиновници да го съблюдават. Това се случва в миг, когато в редица испански градове се организират многохилядни митинги против закона. В Мадрид в събота вечерта за девети следващ ден се събраха към 1 700 души пред централата на социалистите. Те скандираха „ Санчес и Пучдемон в пандиза “ и носеха плакати с надпис " Изборни измами, нелегално държавно управление ", намеквайки, че министър председател би трябвало да е спечелилият последните парламентарни избори Алберто Фейхоо, а не Санчес.

При опит да преминат огражденията пред централата на социалистите служителите на реда са употребявали сълзотворен газ и гумени патрони, с цел да разпилян тълпата. Арестувани са 14 души, трима от които малолетни. Ранени са 6-ма - трима протестиращи и трима служители на реда. По-късно органите на реда разтуриха и палатковия лагер, който беше повдигнат нелегално пред Конгреса в символ на митинг против идните диспути за кандидатурата на Санчес за втори премиерски мандат.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР