Асоциацията на прокурорите в България остро възразява срещу изявленията на

...
Асоциацията на прокурорите в България остро възразява срещу изявленията на
Коментари Харесай

Прокурори скочиха срещу Ивайло Мирчев, застрашавал върховенството на правото

Асоциацията на прокурорите в България остро възразява против изказванията на депутата от „ Демократична България “ Ивайло Мирчев против Прокуратурата, оценявайки ги като „ неприемливи нападки “, застрашаващи върховенството на правото в страната.

Агенция БГНЕС разгласява цялостния текст на декларацията, изпратена до медиите:

„ Настоящата декларация на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България (АПБ) е във връзка направени на 11.12.2022 година обществени изявления от страна на настоящ политик по отношение на настоящата обстановка с приемането на страната ни в Шенген. В национална медия представителят на законодателната власт съобщи следното: „ …имаме основен прокурор, който се е сраснал с проведената престъпност. “ Идентични неприемливи нападки към Прокуратурата на Република България /ПРБ/ насочи още веднъж пред националната медия същата политическа фигура повече от година по-рано – на 17.09.2021 година, с изказванието: „ Когато мафията си има основен прокурор, не ви трябват нито министри, нито министър председател “.

С сходни изявления поредно и безпочвено се уронва престижът на Прокуратура на Република България, с което се заплашва и върховенството на правото в Република България.

За следващ път сме изправени пред жестоко тъпчене на правилата на разделяне на управляващите и на самостоятелност на правосъдната власт, направено от представител на законодателната власт. Чрез цитираните изказвания, въпреки отправени персонално към фигурата на основния прокурор, непосредствено се вършат внушения, че решенията в прокуратурата по преписки и каузи не се взимат от прокурорите по тяхно вътрешно разбиране, а под давление на външни въздействия. С това жестоко и безпричинно се визира престижът на всеки един български прокурор, с което съществено се заплашват конституционните устои на правовата страна.

Твърдо и изрично се противопоставяме на всевъзможни внушения от сходно естество, които освен не способстват за създаване и запазване на престижа на част от държавната власт, само че и напротив– разрушават го. Смятаме, че с това се накърнява и престижът на българската страна като цяло, както в визиите на нейните жители, по този начин и пред европейките ни сътрудници. Защото българската прокуратура е част и постоянно ще бъде част от българската страна. Тя работи и постоянно ще работи в полза на българските жители. В нейната активност са залегнали и ще продължат да бъдат водещи европейските полезности. Неоснователното уронване на престижа на българската прокуратура, а с това и на държавната власт, накърнява устоите на правовата страна, разколебава вътрешните регулаторни механизми на жителите, което неизбежно ще докара до увеличение на деянията на тъпчене на закона. Българските жители имат законни упования страната, освен българската прокуратура, да пази техните законни права и ползи и всяка една от държавните управляващи дължи да осъзнава властта си като отговорност и да удовлетворява тези законни упования на жителите. Опитите за оказване на напън върху прокуратурата, без значение по какъв начин са замаскирани, са в остро несъгласие с европейските полезности и нападателно разрушават постигнатото досега вследствие на дългогодишни старания приобщаване на Република България към европейското семейство. Отново се постанова да напомним Становище № 9 /2014/ год. на Консултативния съвет на европейските прокурори, озаглавено „ Европейски правила и правила, засягащи прокурорите /т.н. “Римска харта “/, според което „ Прокурорите би трябвало да бъдат независими в своите решения и да извършват отговорностите си без външен напън и вмешателство, като се съблюдават правилата на разделяне на управляващите и отговорността “.

Със страдание установяваме, че офанзивите против Прокуратура на Република България в изявленията на обособени политически фигури, които изявления са прикрити под една или друга форма, в това число зад фасадата на съответни нападки против избрани прокурори, са към този момент трайна и извънредно рискова наклонност за опорочаване и дискредитиране на прокурорската институция.

Апелираме към взаимоотношение сред управляващите, каквото е открито в Конституцията на Република България, и към гонене на персонални цели единствено посредством законни средства.

Призоваваме и Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет да упражни пълномощията си за взимане на отношение по случая на съображение признатия с Решение на ПК на Висш съдебен съвет от 20.03.2019 година „ Механизъм за обществена реакция на ПК на Висш съдебен съвет при положение на засягане на независимостта и положителното име на прокурори и следователи “, се споделя в декларацията на УС на Асоциацията на прокурорите в България. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР