Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/ категорично възразява срещу

...
Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/ категорично възразява срещу
Коментари Харесай

АОБР с писмо до Менда Стоянова заради определянето на такса битови отпадъци

Асоциацията на организациите на българските работодатели /АОБР/ изрично възразява против предложенията на Националното съдружие на общините в Република България /НСОРБ/ за следващо отсрочване на използването на новата основа за установяване на такса "битови боклуци " /ТБО/, като се употребява съгласно организацията неприемлив и нерелевантен предлог - закъснение на преброяването на популацията.

Това е записано в позиция на Асоциацията, адресирана до ръководителя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, оповестиха от АОБР.

От Асоциацията се опълчват и на манипулативното съгласно организацията изказване от страна на НСОРБ, "че новата формула фрапантно ще завиши таксата на огромна част от семействата за сметка на бизнеса, който сега поема главната тежест на заплащанията ".

С въвеждането на правилото "замърсителят заплаща " всички физически и юридически лица ще бъдат подтиквани да събират разделно отпадъците, а това ще понижи както количеството, по този начин и дължимия размер на таксата за битови боклуци, считат от АОБР.

От организацията упорстват смяната въз основата на установяване на таксата да бъде приложена в периода, избран от Закона за локалните налози и такси /ЗМДТ/ и да бъдат отклонени всички опити за отсрочване. Принципът "замърсителят заплаща " беше признат в ЗМДТ в края на 2017 година

Според АОБР даже и да беше извършено в период преброяването на популацията, резултатите от него биха могли да бъдат употребени не по-рано от 12 месеца след приключването му, след средата на 2022 година За жилищния фонд като предмет на наблюдаване при преброяването, съгласно АОБР тази информация няма практическо приложение за разбора и процедурата за установяване на Твърди битови отпадъци.

От АОБР припомнят, че настоящите данни от регистрацията на лицата по непрекъснат и сегашен адрес под контрола на кметовете на общини и органите на Министерство на вътрешните работи се отразяват в регистрите на популацията и са налични за администрацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР