Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпрати официална декларация

...
Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпрати официална декларация
Коментари Харесай

АОБР иска вето на закона за омбудсмана

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпрати публична декларация президентът Румен Радев . От АИКБ желаят от президента да наложи несъгласие върху признатите на 22 февруари 2018 година промени в Закона за омбудсмана. Промените бяха импортирани от Министерския съвет. Измененията в закона уголемяват пълномощията на омбудсмана. Така публичният бранител получава опция да се намесва в разногласия сред жители и други частни субекти - търговци, цивилен организации и обособени жители.

Според работодателската асоциация това променяло философията на закона. Те считат, че закона би трябвало да лимитира функционалностите на Омбудсмана до отбрана на самостоятелни права на жители , свързани с неточности и други дефекти от страна на административните органи.

 Правителството желае права за омбудсмана и в частния бранш
Правителството желае права за омбудсмана и в частния бранш

За назначението на публичния бранител да се изисква предходен опит

" Правомощията на омбудсмана се свързват единствено с накърнени от държавните и общински органи цивилен права и това не е инцидентно, защото по правосъден ред могат да се апелират единствено стеснен брой актове на администрацията . В тази сфера омбудсманът се явява поръчител за цялостна отбрана на жителите от действия/бездействия на администрацията. Цялата тази философия е превратно променена с признатата добавка в алинея 2 на член 2 от Закона за омбудсмана, като вместо бранител от администрацията към този момент се появява фигурата на страна във всевъзможни цивилен връзки - нещо, което няма аналог на никое място. Напротив - даже за Европейския омбудсман, основан с контракта от Маастрихт, категорично е упоменато, че не може да прави инспекции по тъжби против предприятия или физически лица. У нас обаче към този момент ще може ". Това е записано в формалното писмо до президента.

Такова " пионерство " няма да реализира позитиви, считат от работодателската асоциация. По тяхно мнение се основава риск от съществено ограничение на организационните и специалисти благоприятни условия на Омбудсмана да извършва същностната си функционалност.

Работодателите виждат в новите благоприятни условия за работа на омбудсмана спор с конституцията и пълномощията на правосъдната власт и полицията.

Така работодателската асоциация се обръща към президента с искане да наложи несъгласие върху закона и да го върне за наново разискване.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР