Асоциацията на индустриалния капитал в България заяви готовност да окаже

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България заяви готовност да окаже
Коментари Харесай

Бизнесът предлага свои експерти за нов закон за енергетиката

Асоциацията на индустриалния капитал в България съобщи подготвеност да окаже цялостна поддръжка с специалисти при основаването на нов закон за енергетиката. Това стана ясно на днешната среща на представители на АИКБ с вицепремиера по икономическата и демографската политика Марияна Николова и министъра на стопанската система Емил Караниколов.

На срещата бяха разисквани опциите за взаимоотношение по част от целите, които АИКБ дефинира за основни през 2019 година Сред тях са възстановяване на бизнес климата, ускорено решение на казуса с дефицита на човешките запаси, план-приема в професионалното и висшето обучение и опциите за поддръжка на Регионалните иновационни центрове.

 Депутатите се поскараха по измененията в Закона за енергетиката
Депутатите се поскараха по измененията в Закона за енергетиката

КЕВР ще се произнася след способените органи

Като най-значим приоритет за бизнеса обаче от АИКБ показаха цялостна промяна в енергетиката. Те настояха да бъде основан нов закон, който да вкарва цялостна либерализация на пазара, както и да се одобри уравновесена национална енергийна тактика до 2030 година Сред останалите условия на АИКБ са прекратяването на държавната помощ за " американските централи ", виновното пазарно държание на фирмите от Българския енергиен холдинг и усилването на контрола от КЕВР против пазарните злоупотреби на Българската самостоятелна енергийна борса.

От своя страна вицепремиерът Марияна Николова прикани да се подхващат общи ограничения за понижаване на бариерите пред вложителите в България.

Председателят на УС на АИКБ Васил Велев посочи, че точно от АИКБ са инициирали промените в професионалното и висшето обучение и ограниченията за превъзмогване на дефицита на човешки запаси.

От работодателската организация увериха, че ще продължат да работят за ускорено създаване на електронното ръководство, ограничение на държавната интервенция в стопанската система, по-добрата работа на регулаторите и понижаване на административната тежест за бизнеса.

 АИКБ виждат неистина или непросветеност в нереално високата цена на тока
АИКБ виждат неистина или непросветеност в нереално високата цена на тока

Ръст от над 350% е всичко друго, само че не и естествен, изясняват те на Борисов и КЕВР

Те показаха, че измежду задачите им за възстановяване на бизнес климата ще е и облекчаването на процедурите за съгласуваност на предприятията към мрежови структури като ВиК, електропреносна мрежа и газ.

От своя страна министър Емил Караниколов показа опциите за поддръжка на Регионални иновационни центрове. Той уточни, че посредством тях ще бъде основана нужната синергия сред бизнеса и науката.

Без просвета няма по какъв начин да има бизнес, съобщи министърът и увери, че в Министерство на стопанската система възнамеряват ограничения, посредством които научната и развойната активност да бъдат освободени от налози.

 Горанов схваща от енергетика на равнище 8 клас от социализма Обновена
Горанов схваща от енергетика на равнище 8 клас от социализма

Той обаче счита, че енергийната борса работи добре

Предложенията на Асоциацията във връзка с механизма за план-прием в професионални гимназии и паралелки за професионална подготовка, както и на предложенията за промени в Закона за висшето обучение са увеличението на ролята на бизнеса при установяване на изучаваното наличие, опциите за дуално образование и отпущането на стипендии на учениците от избрани специалности.

На студентите от тези основни специалности, които учат " държавна поръчка ", да бъдат отпускани стипендии за финансиране на образованието им и за месечна прехрана, само че при условия, че за избран интервал от време работят в България или за българска компания , настояха от работодателската организация.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР