Асоциацията на индустриалния капитал в България настоява за реална регулация

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България настоява за реална регулация
Коментари Харесай

Бизнесът: Съобразете висшето образование с нуждите на пазара

Асоциацията на индустриалния капитал в България упорства за действителна регулация на висшето обучение, съобразено с потребностите на българската стопанска система и общество, написа.

Организацията обръща особено внимание на промените и данните, свързани с обвързването на държавния план-прием с потребностите на пазара на труда.

В позицията ѝ се показва, че през юли 2021 година за първи път е била призната Национална карта на висшето обучение на Република България (НКВОРБ), която е планувано да се употребява за уравновесено развиване на мрежата от висши учебни заведения съгласно потребностите на районите и съгласно действителните благоприятни условия, както и за в допълнение насърчаване на системата за следен от страната субсидиран банкет в държавните висши учебни заведения, в сходство с националните и районни потребности и с прогнозите за бъдещо развиване на пазара на труда.

АИКБ напомня, че е подкрепила въвеждането на НКВОРБ още посредством поддръжката на измененията в Закона за висшето обучение като инструмент, който да даде настояща картина на положението на висшето обучение у нас - неговата териториална конструкция и да разпознава потребностите от експерти на национално и районно равнище, да насочва държавния план-прием във висшите учебни заведения в сходство с потребностите на стопанската система и обществото и да послужи за създаването на политики и ограничения за реализиране на поставените цели. Направените по време на полемиките оферти от АИКБ обаче не са били взети поради.

По тази причина организацията упорства за незабавна актуализация на НКВОРБ, защото оценяваме смята, че би трябвало да бъдат отстранени редица недостатъци, които могат да доведат до неправилни политически решения в ущърб на публичния интерес.

Според АИКБ въпросните недостатъци могат да провокират голословно нарастване на държавния план-прием по някои специалности за сметка на понижението на други, които са жизненоважни за действието на стопанската система. Подчертава се, че висшето обучение (платено от държавата) е инструмент за облекчаване на избрани потребности най-много в региона на пазара на труда и повишение на възможностите на младежите за качествена претовареност.

От АИКБ насочат четири оферти, които да бъдат включени в актуализацията на НКВОРБ.

На първо място означават, че Национална карта не извършва в целокупност задачите, за които е въведена от законодателя. С нея по статистически метод с цитиране на редица данни във връзка с професионални посоки, брой студенти в народен и районен мащаб, накъсване на видове райони, пол и така нататък се прави опит за сформиране на картина на положението на висшето обучение. Представената статистика обаче не води до съответни дейности за възстановяване на висшето обучение и в би трябвало да се прибавят критерии в Методиката за създаване на картата, които да дават действителна връзка с потребностите на пазара на труда.

В момента картата дава една моментна картина на работни места, заети от висшисти, само че не дава изясненост дали те действително са заети по специалността си, нито какви са условията за заемане на тези работни места, отбелязва се в мнението. Настоява се да се прибавят критерии, които показват, от една страна, броя студенти по специалности, а от друга - броя и типа на работните места, които са заети сега и изискват съответна компетентност от професионалните посоки на висшето обучение. Това ще разреши да се направи оценка на работните места, които в идващите години ще се освободят (поради пенсиониране) и на нужния брой студенти от съответната компетентност, които могат да ги заемат.

Вторият значителен проблем в методиката съгласно АИКБ е междинното пресмятане на осигурителния приход на работещите в другите обитаеми места. Избраният аршин деформира получените резултати, защото да вземем за пример по търсени специалности, по които множеството от приключилите студенти се осъществят в дребни обитаеми места, полученият по-нисък приход дефинира по-лошо класиране на съответната компетентност. Организацията смята, че би трябвало да се сложи коефициент, посредством който да се реализира съответно съпоставяне. Такъв аршин може да бъде " коефициент на покупателната дарба " или посредством съотнасяне на осигурителния приход към междинния за района.

Според АИКБ заложеното актуализиране на Методиката на пет години е прекалено много време, през което могат да настъпят редица фактори, които да доведат до смяна в потребностите на пазара на труда. По тази причина третото предложение е да се прави актуализация на Методиката годишно.

От организацията означават, че НКВОРБ би трябвало да отразява обстоятелството, че структурните несъответствия на пазара на труда са знак за разминаване сред наличния човешки капитал и нужния в обособените стопански браншове. По тази причина работодателите желаят в Методиката да се добави в Раздел 4 на картата и тенденция за повишение на интереса и привлекателността на търсени от бизнеса специалности взаимно със обществените сътрудници и браншовите организации.

От АИКБ са безапелационни, че съществено внимание би трябвало да се отдели на ролята на страната, научните институции, локалната власт, обществените сътрудници в основаването на системи за изследване, проучване, създаване на проекти и прогнози за социално-икономическото развиване и потребностите на пазара на труда на национално, секторно и/или на районно равнище, както и във връзка с потребностите и опциите на регионите.

Те се надяват, че направените оферти ще провокират преразглеждане на актуалната Методика и посредством отразяването им ще се реализира действителна регулация на висшето обучение, съобразено с потребностите на българската стопанска система и общество.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР