Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) се обръщат към

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) се обръщат към
Коментари Харесай

АИКБ с призив за спешна актуализация на бюджета

Асоциацията на индустриалния капитал в България ( АИКБ ) се обръщат към народните представители и политическите сили в Народното събрание в качеството си на представителна на национално ниво работодателска организация , която съставлява над 10 000 предприятия, осигуряващи работа на над 500 000 души.

Техният апел е за неотложно започване на работа по актуализирането на бюджета на България за 2021 година . Едва ли е належащо да се изяснява просторно за какво е нужна тази актуализация - въпросът от дълго време се дискутира на всички равнища на държавното ръководство и измежду обществените сътрудници. Всички знаят, че в случай че бюджетът на страната остане неактуализиран, това ще провали жизненоважни ограничения в ръководството на стопанската система , като подобен процес на нещата може да има пагубни последствия.

АИКБ чудесно схващат сериозността на казуса с конструирането на функционираща изпълнителна власт в страната, който явно гълтам голяма сила и време. Те откровено желаят политическите сили и народните представители да се оправят с този проблем , тъй като възникването на политическа неустойчивост въобще не е в полза на стопанската система на страната, нито на предприятията и бизнесмените, нито на наетите служащи и експерти. Достатъчно е да се огледа единствено към въпроса за трагичния растеж на цената на електрическата сила за индустрията, с цел да стане ясна острата нужда от овластена и настояща изпълнителна власт.
 Радев обвърза парламентарната <a href=рулетка с актуализацията на бюджета " >
Радев обвърза парламентарната рулетка с актуализацията на бюджета

Ще направи съвещания преди да връчи третия мандат

От АИКБ още един път акцентират своята обвързаност към поддръжката на нуждата от актуализация на бюджета.

От актуализацията на бюджета зависи и предстоящата поддръжка за бизнеса , който би трябвало да обезпечи от своя страна предстоящите доходи. Трябва да се подчертае дебело, че от продължаващата COVID-19 рецесия надалеч не страдат единствено браншовете, работата на които беше прекратявана на няколко пъти с административни заповеди. Кризата разрушава бизнеса освен на предприятията от туризма, хотелиерството и ресторантьорството. Покритието на отрицателното влияние на пандемичната рецесия е доста по-голямо и широкообхватно .
 Стефан Янев към депутатите: Намерете време за бюджета, дестабилизирате страната
Стефан Янев към депутатите: Намерете време за бюджета, дестабилизирате страната

Случващото се провокира терзание във връзка с стабилността в страната

Тежко пострадаха редица браншове, изключително превоза. В проектите за актуализиране на бюджета даже са планувани известни средства за поддръжка на самолетните компании, проблемите на които до момента бяха подценявани като цяло. Но капризите на пандемичната рецесия, в комбиниране с немислимата цена на електрическата енергия за промишлени потребности към този момент заплашват браншове, за които до момента въобще не е ставало дума .

Много прегледен образец е казусът с шивашката индустрия с всичките й подотрасли. Българската шивашка индустрия е напълно експортно насочена, тя е извънредно подвластна от световната динамичност на търсенето и предлагането на готово облекло и други шивашки произведения. Не би трябвало да се заблуждаваме с известни, само че неактуални клишета, че става дума за предприятия, които работят " на ишлеме ". Напротив - става дума за предприятия, които от години работят " от схема " - някои от тях създават сбирките на известни задгранични компании включително от Франция, Италия, Германия и други. Но сега възложителите, които се намират в края на веригата на доставките, упорстват тъкмо тази креативна и развойна работа да се прави гратис, с цел да се вържат ниски крайните цени в изискванията на рецесията.

До момента при сегашната обстановка шивашката индустрия в България оцелява само с помощта на държавната поддръжка. В случай на прекъсване на държавната поддръжка (мерките от вида на мярката " 60/40 " ) измежду по-малките предприятия ще стартира вълна от прекратявания на работа и затваряне на индустриални мощности, заради невъзможността да се издържи на конюнктурата на пазара единствено със свои сили. По-големите предприятия ще устоят прекосили още най-много към два месеца, като от края на месец септември и при тях ще се надигне вълната на затварянията.

Обръщат внимание навръх този бранш най-малко по две аргументи . На първо място - до момента никой не е разглеждал шивашката индустрия като сериозна жертва на пандемичната рецесия. Всъщност опасността е доста огромна, в това число и заради фактори, на които няма по какъв начин да оказваме въздействие.

На второ място - тъй като сега шивашката индустрия извършва ролята на нещо като " финален окоп на заетостта " . Шивашките предприятия, доста от които са със забележителен брой заети за нашите мащаби (с по 800 и повече заети), към момента имат способността да наемат на работа най-нискообразованите и надлежно - нискоквалифицирани служащи в страната. В случай на колапс на шивашката индустрия е доста евентуално да станем очевидци на огромен скок на безработицата, тъкмо в навечерието на зимния сезон. Отделно този скок може да провокира " резултат на доминото " и измежду други браншове.

Те означават, че могат да дадат и други образци от други браншове, изключително при електроинтензивните промишлености, които получиха тежък " токов удар ", и при строителния отрасъл, който разчита на актуализацията на бюджета, с цел да получи вземанията си от страната. Ефектът от рецесията става все по-всеобхватен и помощта за бизнеса е извънредно наложителна . А това не може да стане без актуализация на бюджета.
 Държава, синдикати и бизнес съгласни за актуализацията на държавните разходи
Държава, синдикати и бизнес съгласни за актуализацията на държавните разходи

По-съществени разлики е имало само във връзка с бюджета на НЗОК

Отделен въпрос е, че от актуализацията на бюджета зависят и ограничения, свързани със обществени разноски, в които е фокусирано вниманието на цялото общество. Достатъчно е да споменем предстоящото от всички нарастване на пенсиите.

С не по-малка заостреност са потребностите на опазването на здравето при надигналата се поредна вълна на COVID-19.

АИКБ молят да бъде обновен бюджетът на България за 2021 година във типа, в който е бил утвърден към този момент от Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР