Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) отчита положителни тенденции

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) отчита положителни тенденции
Коментари Харесай

Икономиката ни изсветлява, но сивият сектор остава голям

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) регистрира позитивни трендове в изменението на Композитния показател " Икономика на ярко " за 2018 година.

Причините за това са финансовата и икономическа непоклатимост, ограниченията за възстановяване на бизнес средата и за ограничение на сивата стопанска система.

АИКБ регистрира усъвършенствана връзка на властта с бизнеса. Както през 2017 година, по този начин и през предходната година неподходящо си остава въздействието на положението на образованието и мъчителното напредване на промените на пазара на труда.

Според АИКБ договарянията сред обществените сътрудници за договаряне на транспарантен и почтен механизъм за установяване на минимална месечна работна заплата са изцяло блокирани.

Повишава се финансовата просвета на хората, регистрира професор Стефан Петранов. Относителната политическа непоклатимост се отразила позитивно на положението на стопанската система.

Национална агенция за приходите е въвела сполучлива контролна акция по отношение на компании с огромна касова наличност, което лимитирало сивите практики. Година след началото на инспекциите на приходната администрация сумата, балкона в касите на сдруженията е намаляла с 5 милиарда лв. и е регистрирано нарастване на файла върху дивидентите с над 130 милиона лв..

При спомагателна работа част от възнаграждението се заплаща импровизирано, стана ясно още от думите на професор Петранов.

Благоприятно отношение към възстановяване на бизнес средата има осъществената смяна в Закона за счетоводството. 3637 микропредприятия са освободени от наложителен одит на годишните финансови доклади. Направените ограничения са облекчили административната тежест. Борбата със сивата стопанска система не може да става с репресивни ограничения, сподели Петранов.

Все отново АИКБ регистрира продължаващи неблагополучия в някои държавни политики. Така да вземем за пример в енергетиката към момента продължава непазарното и непривилигировано състояние на производителите на ток от ВЕИ и от когенерация, както и на по този начин наречените американски централи. Към този проблем се добавили и някои спекулации с обезпечаването на студения запас.

АИКБ моли към Европейската комисия да продължи да упорства за въвеждането на почтен и транспарантен механизъм за установяване на минималната работна заплата. АИКБ предлага да се работи систематично и интензивно в посока на развиването на обществения разговор на отраслово равнище и на браншово групово договаряне.

Организацията счита, че час по-скоро би трябвало да се анулира административното установяване на минималната работна заплата в страната. Това изтласква част от служащите да преминат в сиви практики, съгласно професор Петранов.

2017 година е била година на дефинитивно излизане от финансово-икономическата рецесия, съгласно АИКБ. Все отново работодателката организация регистрира риска от Брезкит за стопанската система на Европейски Съюз и България.

В българската стопанска система макар тези положително трендове остава висок делът на сивата стопанска система, регистрира професор Стефан Петранов. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР