Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) обсъди с представители

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) обсъди с представители
Коментари Харесай

АИКБ обсъди с представители на правителството нови мерки за подкрепа на предприятията във връзка с втората вълна на COVID-19

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) разиска с представители на държавното управление опциите за въвеждане на разнообразни ограничения в поддръжка на стопанската система в изискванията на пандемията от COVID-19, оповестиха от работодателската организация. Основен акцент е бил подложен върху новата опция, която Европейска комисия дава посредством Временната рамка за ограничения за държавна помощ, а точно помощ под формата на поддръжка за непокрити закрепени разноски, както и за отлагане на налози и/или социалноосигурителни вноски до края на юни 2021 година

Днес се е състояло онлайн съвещание на Националния съвет на Асоциацията, на което посетители са били министърът на труда и обществената политика Деница Сачева  Деница Сачева Деница Сачева е родена на 2 ноември 1973 година в гр. София. От 2017 година до декември 2019 година е, заместник-министърът на стопанската система Яна Топалова и ръководителят на Оперативна стратегия "Иновации и конкурентоспособност " Илияна Илиева.

По думите на министър Деница Сачева  Деница Сачева Деница Сачева е родена на 2 ноември 1973 година в гр. София. От 2017 година до декември 2019 година е от началото на идната година ограниченията за поддръжка на заетостта ще бъдат окрупнени, показват от АИКБ. Това са ограниченията 60/40, за краткосрочна претовареност 80/20, и новата мярка за затворени бизнеси, която ще стартира в края на ноември. Сачева е декларирала, че ще направи всичко допустимо до края на ноември документът с новия дизайн на единната мярка да бъде възложен на обществените сътрудници и доникъде на декември да са минали разискванията по него. Това уедряване ще е извънредно значимо най-много във връзка с така наречен "де минимис ", тъй като ще ни даде опция да влезем в Общата рамка на Европейска комисия и изплатените средства да не се зачитат за държавна помощ. "МТСП ще упорства част от заема SURE да бъде употребен за продължаващи ограничения за поддръжка на заетостта и през последваща година ", е допълнила министър Сачева. Тя е декларирала още, че съгласно министерството ограниченията би трябвало да продължат да работят до края на юни 2021 година

"В момента казусът за компаниите е острата потребност от ликвидна поддръжка. Краткосрочната и спешна помощ на страната със средства от държавния бюджет може да се окаже решаваща за спасяването на стопанската система на страната. Министерство на финансите, както и Национална агенция за приходите разполагат с задоволително експертен потенциал, както и с софтуерна инфраструктура, тъй че да се сътвори механизъм за отлагане на избрана част от дължими суми. Така от една страна приходите в републиканския бюджет няма да бъдат съществено наранени, а въпреки това в бизнеса ще останат ликвидни средства, които да бъдат употребявани за покриване на настоящи разноски, опазване на претовареност и стимулиране на потреблението, което сега се явява главен проблем в рецесията ", е декларирал по време на съвещанието ръководителят на АИКБ Васил Велев.

АИКБ предлага основаването на специфичен логаритъм за отлагане на данъчни и социалноосигурителни вноски в избран %. Той ще е използван за предприятия, които имат осъществен спад в оборота, проследим от справките-декларации за Данък добавена стойност, които се подават в Национална агенция за приходите. Предложението е спадът в оборота да може автоматизирано да се пресмята в портала на приходната организация и да демонстрира допустимата сума и период за отлагане на отговорностите.

АИКБ е поискала държавното управление да обмисли даването на опцията за помощ под формата на поддръжка за непокрити закрепени разноски. Тя е ориентирана към предприятията, за които разпространяването на COVID-19 е довело до прекратяване или понижаване на стопанската активност. Целта е от помощта да се възползват компании, които имат спад в оборота през актуалната година с минимум 30 на 100 в съпоставяне със същия интервал през 2019 година Възможностите, които Европейска комисия дава е интензитетът на помощта да не надвишава 70 на 100 от непокритите закрепени разноски, като за микро- и дребните предприятия тя ще е до 90 на 100, показват от АИКБ.

Средствата могат да бъдат предоставени въз основа на планувани загуби, до момента в който окончателният размер на помощта се дефинира след изясняване на загубите въз основа на одитирани счетоводни доклади.

Ръководителят на ОПИК Илияна Илиева е поела ангажимент да запознае министъра на стопанската система с предложенията на АИКБ, като е помолила Асоциацията интензивно да се включи с оферти и за структуриране на процедурите по механизма React-EU. Тя е срещнала членовете на Националния съвет и с решението на Европейска комисия, съгласно което средствата по механизма ще бъдат преведени на два транша, надлежно през 2021 година и 2022 година, като по първия транш страната ни чака 413 млн. евро.

По време на онлайн съвещанието е бил разискван и планът за механизъм по договаряне и установяване на размера на минималната работна заплата за страната.

Членовете на Националния съвет на АИКБ още веднъж са декларирали своето противоречие с административното установяване на размера на МРЗ.

Асоциацията за следващ път се е обърнала към държавното управление и към обществените сътрудници с предложение за приемане на решение за самобитна дерогация на размера на минималната месечна работна заплата в застрашените стопански действия, в които междинният застрахователен приход се изравнява или се приближава до минималната работна заплата в страната. АИКБ предлага за тези стопански браншове да остане настоящ досегашния размер на МРЗ - 610 лв., както и новият размер на минималната работна заплата за страната (650 лева.) да бъде брутен и да включва всички законоустановени наложителни спомагателни хонорари към главното заплащане, като възнаграждението за прослужено време и други сходни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР