Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) е категорично против

...
Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) е категорично против
Коментари Харесай

АИКБ е категорично против отпадането на студентските такси

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) е изрично срещу отпадането на таксите за учащи се студенти и докторанти държавна поръчка.

Това показват от Асоцияцията в своя позиция по отношение на плана на Решение на Министерския съвет за одобрение на план на Закон за изменение и допълнение на Закона за висшето обучение.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) работи задълбочено по проблемите на висшето обучение и се стреми да предлага настоящи промени, които са в унисон със Стратегията за развиване на висшето обучение в Република България 2021-2030 година и по-специално с Цел 3.

„ Изграждане на устойчива и ефикасна връзка сред висшите учебни заведения и пазара на труда и реализиране на динамично сходство сред търсенето и предлагането на експерти с висше обучение “.

В тази тенденция са и редицата оферти и разбори, които направихме по отношение на обвързване на държавния пран-прием с търсенето на квалифицирана работна мощ, признатия механизъм за подписване на контракти сред работодатели и студенти за предварителна защита на приключването на фрагменти от страната, увеличение на дотацията и издръжката на студентите за търсени специалности и други

На тази основа сме извънредно обезпокоени от плана на Решение на Министерския съвет за одобрение на план на Закон за изменение и допълнение на Закона за висшето обучение, посредством който се цели отпадане на таксите за студентите и докторантите, учащи се държавна поръчка в държавните висши учебни заведения. Считаме, че това е крачка обратно от признатата политика за търсене на сходство и баланс сред търсенето и предлагането на квалифицирани фрагменти. АИКБ декларира, че е изрично срещу посочената смяна, като счита, че същата ще докара до още по-голям дисбаланс сред потребностите на предприятията и бъдещата работна мощ. Не на последно място лансираната смяна е готова без провеждането на разговор със обществените сътрудници и без логичен разбор на актуалните социално-икономически условия.

Изложили сме причини, които ясно акцентират, че премахването на таксите във висшите учебни заведения ще докара до повече отрицателни последствия както за българската стопанска система, по този начин и като обществен резултат. АИКБ упорства заложените промени в Закона за висшето обучение да бъдат оттеглени и да се започва полемика за подготовката на ясна и цялостна визия за развиване на образованието. В тази тенденция ние вършим първата крачка, като през месец май ще организираме кръгла маса по проблемите на образованието, в границите на която чакаме да намерим съответни решения на прекомерно наболели проблеми в тази сфера.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР