Асоциацията на гръцките археолози (SEA) призова ЮНЕСКО да се намеси

...
Асоциацията на гръцките археолози (SEA) призова ЮНЕСКО да се намеси
Коментари Харесай

Гръцки археолози призовават ЮНЕСКО за контрол на Света Софи...

Асоциацията на гръцките археолози (SEA) прикани ЮНЕСКО да се „ намеси мощно “ в отбраната и контрола на превърнатата от музей в джамия, някогашна катедрала Света София в Истанбул, заяви уебсайтът Арт Нюз.

 Арт Нюз

По-рано тази седмица SEA разгласява отворено писмо, в което приканва генералния шеф на ЮНЕСКО Одри Азуле да предприеме дейности против настоящето „ разрушително “ ръководство на обекта, се споделя в него.

 Арт Нюз

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи Света София - която бе хилядолетие водещата православна катедрала, за джамия през юни 2020 година, откакто висшият административен съд на Турция анулира решение от 1934 година, катедралата да бъде превърната в музей. Този акт беше посрещнат с интернационална рецензия.

 Анадолска организация

Джамията е приела повече от 6,5 милиона гости от превръщането ѝ в джамия през 2020 година, заяви държавната Анадолска организация през юни.

 Арт Нюз

ЮНЕСКО изрази „ сериозна угриженост “ по отношение на опазването на историческата постройка, чиято императорска врата беше развалена през април, когато гости се пробваха да вземат части от нея.

 

Писмото от SEA идва след по-скорошни известия за вреди на мраморните подове на Света София, нанесени по време на акцидент при разчистване, в допълнение към вандализма през последните две години на добре познато изкуство и архитектура в постройката, съгласно Арт нюз.

 Анадолска организация

„ Липсата на надзор на посетителите и отсъствието на задоволителен охраняем личен състав свидетелстват за безразличието към отбраната на паметника и оставят отбраната на неповторимия монумент на волята на всеки клиент или поддръжник “, се споделя в писмото на SEA.

„ При тези условия е оправдана загрижеността на международно равнище по отношение на по-нататъшния живот на неповторимата Света София “, се прибавя в известието.

Дирекцията за просвета и туризъм на провинция Истанбул съобщи, че обвиняванията за съществени повреди в историческата постройка са злонамерени и погрешни.

 Анадолска организация

68 охранители и туристическа полиция дежурят в джамията Света София, която разполага със 154 охранителни камери.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР