Асоциацията на езиковите центрове изпрати отворено писмо до министъра на

...
Асоциацията на езиковите центрове изпрати отворено писмо до министъра на
Коментари Харесай

Езиковите центрове с отворено писмо: Дискриминирани сме

Асоциацията на езиковите центрове изпрати отворено писмо до министъра на опазването на здравето и до министъра на образованието и науката. Браншът счита, че е обект на дискриминация поради последните три заповеди, издадени от Министерството на здравеопазването. Ето и целия текст на писмото (без редакторска намеса):

До
проф. доктор Костадин Ангелов, дм
Министър на опазването на здравето

До
Красимир Вълчев
Министър на образованието и науката

Уважаеми господа,

Ние, езиковите школи, изпитните центрове и други просветителни институции отвън сферата на учебното, предучилищното и професионалното обучение сме учудени и обезпокоени от неналичието на споменаване на неофициалния учебен бранш в трите нови заповеди на министъра на опазването на здравето. Тъй като изпратихме писмо до Вас на 21.01.2021г., няма по какъв начин да отдадем това на несъзнателен пропуск, и да заобиколим обстоятелството, че това е дискриминиране на частния учебен отрасъл.

Разрешеното присъствено образование за деца от 1-4 клас през последния месец сподели изрично, че няма разлика сред държавния и частния учебен бранш във връзка с риска от заразяване. В бранша на неофициалното образование противоепидемичните ограничения се съблюдават безкомпромисно, а рискът от заразяване даже е по-малък от този в държавните и общински учебни заведения, поради дребните групи обучаеми. Неоснователни се оказаха и изказваните терзания за разбъркване на деца от разнообразни учебни паралелки в наши групи.

Защо тогава наказвате „ изрядните ученици”?

Искаме да насочим вниманието ви към два аспекта на казуса, при опазване на настоящия режим, допускащ само онлайн образование за възпитаници от 5-12 клас и възрастни в частните образователни центрове.

Първо, здравният аспект - медицинските експерти изрично не предлагат онлайн образованието за деца да е за нескончаем интервал, защото то носи опасности за физическото и психическо здраве на подрастващите – загуба на централизация, неспособност за устойчиво надграждане на знанията и така нататък

Второ, доста от нашите обучаеми се приготвят за явяване на изпити за интернационалните документи, които са наложителна част от последващото им кандидатстване в университети в Европа и света. Подготовката за тези изпити включва наложителна практическа част, която е невероятно да бъде извършена онлайн. Масово гимназистите се явяват на присъствени изпити за интернационалните езикови документи, които са в интервала май-юни 2021 с цел да могат да получат в точния момент резултатите от положените изпити, по отношение на периодите на университетите. Учениците в 11 и 12 клас имат потребност от високи резултати, с цел да може да са конкурентни при кандидатстването в определените от тях университети.За да реализират това, те работят години наред. Забраната за присъствено образование слага под риск успеваемостта на учениците на интернационалните изпити и това респективно ще докара до по-ниски резултати и несполучливо кандидатстване в определените университети и специалности.

Освен това, ние сме поели ангажимент към родителите на тези възпитаници, да ги подготвим на високо равнище за изпитите за интернационалните документи, за което те са си платили съответните такси и са в правото си да упорстват за пълноценна подготовка. Все отново става дума за бъдещето на тези деца.

Както доста добре знаете, така наречен хибриден модел на посещаемост, в който се редува присъствено образование на деца от разнообразни класове с отдалечено, цели само отбягване на скупчването на доста възпитаници на едно и също място. Напомняме Ви, че организацията на нашата активност включва работа с дребни групи възпитаници, нормално до 12, които седят на нужното разстояние в класната стая, с маски, имат своя съответен график - два пъти седмично по час-два, нямат междучасия, трапезария, и други действия, които да водят до нерегулирано скупчване на доста хора на едно и също място.

Спрямо Вашата заповед сега, децата от 5 до 12 клас могат да вървят групово на кино, на Мол, на танци и фитнес, а след месец и на ресторант, само че не могат да посещават часовете си по непознат език в езиков център, с цел да се приготвят и положат сполучливо изпит за езиков документ за кандидатстване.

Молим за смяна на Заповед РД-01-52/26.01.2021 година, с която да се даде опция на учениците от 5 до 12 клас да посещават присъствено образованията си в езиковите центрове, при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения, както го вършим за по дребните възпитаници от 1 до 4 клас.

Това, което желаеме от вас, българските институции, е, най-малкото да потвърдите линия на държание, която не прави разлика сред възпитаници, учители и образование в държавния и в частния бранш. Абсурдно е в ХХI век, в страна, член на Европейския съюз да се разделят възпитаници на държавни и частни, или въобще да се пропуща и неглижира съществуването на частния учебен бранш.

При всички случаи, чакаме от Вас ясно написан график със периоди за поетапно разхлабване на противоепидемичните ограничения за бизнеса в бранша на неофициалното обучение, тъй като сега не можем нито да планираме нашите образования, нито да отговаряме на непрекъснатите запитвания на наши клиенти по тематиката.

В тази връзка, бихме желали да Ви напомним, че към момента чакаме отговор на редица писма, в които слагаме гореизложените въпроси, както и отговор на настояването ни, имунизирането на учителите, работещи в неофициалния бранш да се организира по едно и също време с това на сътрудниците им в общински и държавни учебни заведения. Надяваме се, не отричате правото им да се назовават учители, единствено тъй като не са държавни или общински чиновници, както и правото им да се имунизират, при предпочитание от тяхна страна, в оповестената от Вас Втора фаза на имунизация.

Надяваме се на бърз и позитивен отговор на нашите въпроси и претенции, и на регулярна двустранна връзка в бъдеще.

С почитание,

Асоциация на езиковите центрове в България 28.01.2021г.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР