Асоциацията на европейските журналисти − България (АЕЖ) призовава политическите партии

...
Асоциацията на европейските журналисти − България (АЕЖ) призовава политическите партии
Коментари Харесай

АЕЖ за брифинга на ПП-ДБ: Пресконференции без въпроси пораждат въпросителни

Асоциацията на европейските публицисти − България (АЕЖ) приканва политическите партии да преразгледат тактиките си за обществена връзка и да се уверят, че те дават отговор на условията за бистрота и отчетност пред гласоподавателите.

Демокрация без медии е невъзможна и партиите, които изповядват демократични полезности, би трябвало да показват с държанието си, че осъзнават този факт, безапелационни са от АЕЖ.

В петък водачите на обединението “Продължаваме смяната − Демократична България” оповестиха конференция, само че по-късно се оказа, че присъстващите публицисти не могат да задават въпроси, а са били извикани единствено, с цел да отразят изказване. Това е демонстрация на пренебрежение към публицистите, които не съставляват стойки за микрофони и камери, а са експерти и евентуално имат по-важни занимания от това просто да записват изказвания или да спомагат за предаване “на живо” в обедните вести, показват от АЕЖ.

Миналата сряда на конференция на политическа партия ГЕРБ бе оповестено, че водачът на партията Бойко Борисов няма да дава отговор на въпроси, въпреки че след това той въпреки всичко направи изключение за някои по-напористи кореспонденти, прибавиха от АЕЖ.

Политиците не би трябвало да лимитират достъпа на медии и публицисти до свои обществени събития и конференции. Напоследък виждаме тревожна наклонност в това отношение. Неколкократно видяхме сходни неприемливи дейности за изпъждане на публицисти от страна на водача на политическа партия “Възраждане”. На последното си обществено събитие преди изборите водачът на “Възраждане” изгони и журналистка от Българска национална телевизия, а в следизборната вечер си позволяваше квалификации кой е и кой не е публицист, допълниха още от АЕЖ.

Политиците дължат на обществото отговори, а публицистите са тези, които задават въпросите от името на своята публика. Затова, както сме отбелязвали и преди, общуването с медии, не може да бъде сменено с лъчение онлайн в обществените мрежи, не би трябвало да бъде сменено и от изявленията единствено пред комфортни медии и/или с авансово уговорени въпроси, показват от АЕЖ.

Не на последно място, подчертаваме, че публицистите също имат свои отговорности и са длъжни да съблюдават етичните стандарти в специалността. Онези, които го вършат, би трябвало да се употребяват от солидарността на своите сътрудници, без значение от конкурентната среда, в която работим, споделиха в умозаключение от Асоциацията на европейските публицисти − България.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР