Асоциацията на европейските журналисти - България проведе днес среща с

...
Асоциацията на европейските журналисти - България проведе днес среща с
Коментари Харесай

АЕЖ-България: Не сме заемали позиция по отношение на състава на ЦИК

Асоциацията на европейските публицисти - България организира през днешния ден среща с ръководителя на парламентарната група на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и с представителя на групата Елена Йончева.

Тема на срещата бяха измененията в Закона за персоналните данни.

Ето какво обявиха от АЕЖ-България:

„ Тъй като въпросът е извънредно значим освен за нас като организация, само че и за всички публицисти и въобще за всички, които си служат със словото за журналистически, художествени или други цели, поканихме на среща лидерите на двете най-големи парламентарни групи, показаха от Асоциацията.

Частта от закона, която формулира 10 критерия, с които всеки публицист би трябвало да се преценява в работата си, основават предпоставки за автоцензура и цензура. Тази дефиниция съществено нарушава салдото сред правото на свободно изложение и правото на отбрана на персоналните данни и дава опция на комисия от изпълнителната власт да лимитира свободата на словото. Това е следващият случай, в който изпълнителната власт получава опция да постанова наказания на медии и публицисти, до момента в който Конституцията категорично планува, че това е само в пълномощията на правосъдната власт, показаха представителите на АЕЖ.

Лидерът на Българска социалистическа партия пое ангажимент, че макар че при първото гласоподаване депутати от Българска социалистическа партия са дали своят вот в поддръжка на приемането на поправките, в този момент  всички народни представители от партията ще поддържат отпадането на алинеята, предвиждаща 10 критерия, при гласуването на ветото на президента.

Асоциацията показва вяра, че сходна ще е позицията и на останалите парламентарни сили и декларира подготвеност да се срещне с представителите на всяка една от тях.

След края на формалната част от Българска социалистическа партия повдигнаха тематиката за идните избори и обявиха, че ще търсят поддръжката на публицистите за обезпечаване на почтен избирателен развой. Бе упоменато и желанието на партията за промяна на сегашния състав на ЦИК.

Този въпрос обаче не е от компетенциите на Асоциацията на европейските публицисти и нито в този момент, нито в бъдеще АЕЖ би заела позиция по тематиката. Единствените въпроси, които са в полето на деяние на организацията, са тези, засягащи свободата на изложение и положението на медийната среда. По тази причина, АЕЖ държи да опровергае изказванието от известие до медиите на Българска социалистическа партия, изпратено в понеделник, че е подкрепила промяната на състава на ЦИК. ”

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР