Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) обяви, че ще , Европейската

...
Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) обяви, че ще , Европейската
Коментари Харесай

Eвропейските институции ще бъдат сезирани за осъждането на Mediapool

Асоциацията на европейските публицисти (АЕЖ) разгласи, че ще, Европейската комисия и Съвета на Европа за неоправдателното решение по делото на арбитър Светлин Михайлов против основния редактор на Mediapool Стояна Георгиев, журналиста Борис Митов и уеб страницата Mediapool.

" Тъй като е налице надделяващ публичен интерес, АЕЖ се обръща към ДАНС, Министерство на вътрешните работи, Висш съдебен съвет, Инспектората към Висш съдебен съвет и прокуратурата с апел да разгласяват всички материали, които имат, засягащи ищеца по делото, арбитър Светлин Михайлов. Българското общество би трябвало да получи достъп до информацията, която българската страна е събрала по формален ред за въпросното лице, което продължава да бъде арбитър в Софийски апелативен съд, където решението на арбитър Попова може да бъде обжалвано ", се споделя в позицията на АЕЖ.

АЕЖ – България напомня, че неоправдателното решение на Софийски градски съд е за припомняне на широкоизвестни обстоятелства за арбитър Светлин Михайлов. Според решението двамата публицисти и Mediapool би трябвало да платят солидарно 60 000 лв. обезщетение и 7 000 лв. разходи по цивилен иск за засегнатост и клюка, заведен от арбитър Светлин Михайлов.

Съдебното решение освен не разяснява събитието, че Михайлов е обществена персона, само че и не разисква нито един от доводите на отбраната. От правосъдния акт може да се допусна, че съдът приема, че са налице правилни обстоятелства, които обаче „ не са поднесени обективно “, т.е. Софийският градски съд не е склонен с оценката, която журналистът дава на правилните обстоятелства. Подобна правосъдна процедура може да отвори врата за невиждана цензура над свободата на мнение ", се споделя в позицията на АЕЖ.

В нея се припомня, че съдът даже стига още по-далеч като осъжда Митов, Стояна Георгиева и изданието за това, че в публикацията е представено изявление на някогашния ръководител на Върховния административен съд, а в този момент парламентарен арбитър Константин Пенчев, направено по време на съвещание на Висш съдебен съвет.

" Това значи, че отсега нататък всеки публицист би трябвало да знае когато предава думите на някой върховен държавен чиновник, тъй като някой може да ги схване за обидни. И отговорността няма да бъде понесена от създателя на изявлението, а от този, който го е предал ", разяснява АЕЖ.

Според организацията всичко това повдига " въпроса дали решението е постановено от арбитър, който е самостоятелен и неутрален ".

" От юли предходната година арбитър Даниела Попова, е ръководител на Българската съдийска асоциация (БСА), член на която е и арбитър Михайлов, член на организацията е и един от очевидците, доведени от Михайлов и чиито показания съдът кредитира. Не на последно място арбитър Попова е била командирована от Софийския областен съд в Софийски градски съд към два месеца преди да бъде сложено решението по делото, което е формирано две години по-рано ", се добавя в позицията.

В нея се припомня, че Борис Митов е публицист, който и преди е бил обект на репресии от нереформираната българска правосъдна система. През 2013 година Той бе свикан в прокуратурата и застрашен с наказателно гонене още веднъж поради оповестяване на към този момент известни условия, свързани с тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров, заместник-градския прокурор на София Роман Василев и някогашния вътрешен министър Цветан Цветанов.

" Както тогава, по този начин и в този момент, Асоциацията на европейските публицисти остро се опълчва на опита да бъдат сплашвани публицисти посредством правосъдни репресии поради техни сериозни изявления, съдържащи потвърдени и общоизвестни изказвания. Решения като това на Софийския градски съд имат вцепеняващ резултат върху цялата медийна среда и значително способстват за неприятното положение на свободата на словото в България ", добавя организацията.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР