Асоциацията на европейските журналисти АЕЖ - България намира за скандални

...
Асоциацията на европейските журналисти АЕЖ - България намира за скандални
Коментари Харесай

АЕЖ определя за скандално осъждането на медии, цитиращи МВР и Прокуратурата

Асоциацията на европейските публицисти АЕЖ - България намира за скандални решенията от 11 януари на Районен съд - Бургас , с които два уеб страницата от морския град са наказани, задето са цитирали прессъобщания на Министерство на вътрешните работи и Прокуратурата. БургасНюз и Бургасинфо са наказани на първа инстанция по каузи, заведени от Петър Низамов, придобил гласност с прякора Перата, оповестяват в свое мнение АЕЖ.

" Ищецът твърди, че двете издания са нарушили презумпцията за непорочност поради това, че през март 2012 година, базирайки се на прессъобщения на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата , са уведомили обществото, че Петър Низамов е бил упрекнат и арестуван за случай в бургаска дискотека. Съдът приема отчасти исковете и осъжда двете медии да заплатят общо 2500 лв. обезщетение на Низамов плюс разходи по делото ", оповестява АЕЖ.

 Висш съдебен съвет единомислещо одобри Декларация по отношение на митинги на публицисти
Висш съдебен съвет единомислещо одобри Декларация по отношение на митинги на публицисти

Висш съдебен съвет се надява, че дейностите на журналистическата гилдия в Бургас не съставляват опит за напън върху съда и за въздействие върху неговата безпристрастност

В решението си против БургасНюз съдът удостоверява, че обявата препечатва едно към едно известие на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи Бургас. Както предложи и АЕЖ-България в позицията си по случая от 20 юни 2017, арбитър Калин Кунчев ползва по прилика член Чл. 17 (4) от Закона за радиото малкия екран, който освобождава доставчиците на медийни услуги от отговорност за разгласени сведения, когато те са получени по формален ред.

Съдът обаче осъжда медията поради това, че е сложила неуместно заглавие на обявата, идентична с прессъобщението на Министерство на вътрешните работи.

От решението излиза наяве, че съгласно съда в текста на самото прессъобщение на Министерство на вътрешните работи евентуално е нарушена презумцията за непорочност на лицето. Но медията не може да бъде виновна за това, защото се базира на текста буквално. Осъдена е обаче поради заглавието, което е сложила на тази обява.

 Петър Низамов съди публицисти
Петър Низамов съди публицисти

Дела против медии тормозят Асоциацията на европейските публицисти

Съдът даже стига до такава степен да предлага кое би било уместно заглавие за обявата. Единият от двата препоръчани разновидността гласи: " Бургаският областен съд почете митинга на прокуратурата и взе ограничения за неотклонение " Задържане под стража " по отношение на упрекнатите за нанасянето на побой над охранител в дискотека " Джубокс " бургазлии ".

Това предложение демонстрира цялостно непознаване на естеството на журналистическата работа. Абсурдно е някой да чака, че сходно заглавие би могло да се появи в медия. Най-важният аршин за едно заглавие е да отразява синтезирано наличието на обявата. Никой не твърди, че това не е по този начин в този случай. Следователно публицистите въпреки всичко са наказани да заплащат поради разгласена информация, получена по формален път , т.е. в несъгласие с цитирания текст от Закона за радиото и малкия екран.

Решенията на Районен съд - Бургас влизат в несъгласие с Конституцията, Европейската спогодба за правата на индивида и главните свободи и практиката на Европейския съд по правата на индивида. Те основават казус, който ще има директен резултат налагането на цензура .

Ако тези решения бъдат доказани и на последваща инстанция, АЕЖ - България ще запознае интернационалните институции със случая.

 Българите сред 26-45 година най-вече държат на свободата на словото
Българите сред 26-45 година най-вече държат на свободата на словото

Хората с невисок стопански статус, леви убеждения и над 56-г. са по-скептични
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР