Асоциацията на европейските журналисти – България протестира срещу недопустимо писмо

...
Асоциацията на европейските журналисти – България протестира срещу недопустимо писмо
Коментари Харесай

АЕЖ: Турция е най-големият затвор за журналисти в света! Недопустимо е турския посланик в България да квалифицира журналисти като терористи

Асоциацията на европейските публицисти – България стачкува против неприемливо писмо от посланичката на Република Турция в България Айлин Секизкьок до генералния шеф на Българското национално радио Милен Митев.

В нарушаване на член 41 (1) от Виенската спогодба за дипломатическите връзки, Нейно превъзходителство прави мнения, влизащи в несъгласие с член 39 и 40 от Конституцията на Република България. А те подсигуряват свободата на изложение и неприкосновеността на медиите.

Поводът за писмото на госпожа Секизкьок е изявление на водещата от БНР Силвия Великова с журналиста Мехмет Юмер след скорошния терористичен акт в Истанбул. В изявлението Мехмет Юмер се държи като публицист и не постанова своето мнение, а по-скоро прави преглед на мненията в турскоезичната среда. Той приказва със състрадание към жертвите и разяснява, че, за жалост, терорът продължава да бъде една от кървящите рани на Турция.

Крайно учудващо е, че това изявление провокира сходна непремерена реакция от страна на дипломат Секизкьок. Тя си разрешава да поучава Българското национално радио какви събеседници да кани и какви не. 

Дипломатическата представителка дефинира БНР като формалното радио на България. Това не е фактологично правилно, защото става дума за социална медия, която се финансира с обществени средства, само че не следва да бъде държавна и да изразява  само гледната точка на държавното управление. 

Посланик Секизкьок засипва Юмер с неподплатени с нищо квалификации. Дори свързва името му с обвинявания в принадлежност към организация, която съгласно нея е терористична. Макар да не е била оповестена за такава в Европейския съюз или където и да било в демократичния свят.

Асоциацията на европейските публицисти упорства Министерството на външните работи на Република България да извика дипломат Айлин Секизкьок, с цел да ѝ изясни, че в България не е възможно публицисти да бъдат квалифицирани като терористи единствено тъй като отхвърлят да служат на ръководещите на своята или на непозната страна. 

По разнообразни данни, Турция е най-големият затвор за публицисти в света. В момента там не престават да се намират десетки публицисти, множеството упрекнати в закононарушения, свързани с тероризма. АЕЖ  неведнъж е призовавала режима на Ердоган да освободи всички публицисти и е изразявала взаимност с самостоятелните турски медии, подложени на гонения, изключително след опита за прелом през 2016 година

Не на последно място, АЕЖ – България показва удивление от неналичието на обществен формален отговор от управлението на БНР. Видно е, че обявата на уеб страницата на радиото има съществени разминавания с казаното в изявлението. Това обаче няма по какъв начин да бъде съображение за сходно държание от страна на непознат дипломат. Липсата на реакция от БНР, както и от формалните държавни институции – Министерство на външните работи и Съвет за електронни медии – би основало рисков казус, че в България ще се толерират дипломати, които оказват напън над медии и публицисти.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР