Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС), предлага с промени

...
Асоциацията на дружествата, управляващи етажна собственост (АДУЕС), предлага с промени
Коментари Харесай

Предлагат законови промени за намаляване на кворума за провеждане на Общо събрание на етажната собственост


Асоциацията на сдруженията, ръководещи етажна благосъстоятелност (АДУЕС), предлага с промени в отраслов закон понижаване на кворума за осъществяване на Общо заседание на етажната благосъстоятелност - от сегашните 67 на 100 на 51 на 100.

Предвид пандемичната обстановката, в която се намираме към този момент две години, АДУЕС е на мнение, че следва да има опция и за отдалечено взимане на решения от Общото заседание. Това ще разреши и на притежатели, които се намират в чужбина, да взимат участия в решенията за постройката, в която се намира собствеността им, съобщават от Асоциацията, като показаха поддръжка за идното внасяне на законопроект за промени в Закона за ръководство на етажна благосъстоятелност. Инициативата беше оповестена от министъра на районното развиване и благоустройството Гроздан Караджов.

От АДУЕС считат, че в бъдещия законопроект следва да залегнат и: смяна на член 51, който касае разноските по ръководство и поддръжка на постройката и вдишване на равна отговорност и тежест на всички притежатели в постройката, без значение дали я населяват или не, по отношение на идеалните елементи, които имат в етажната благосъстоятелност, усилване ролята и отговорността на управителните органи на етажната благосъстоятелност за по-прозрачно и дейно ръководство на сградния фонд, основаване на обединен обществен указател на постройките в режим на етажна благосъстоятелност, съдържащ информация за мандата на домоуправителя, негови координати - телефон и електронен адрес, информация за техническите характерности на постройката, класа на нейната енергийна успеваемост, както и информация за размера на събираните вноски за Фонд ремонт и обновяване.

В асоциацията членуват 25 сдружения, опериращи в огромните градове: София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Благоевград, Дупница, Велико Търново, Русе, като менажират към 6000 здания. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР