Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти е изготвила проект

...
Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти е изготвила проект
Коментари Харесай

Туроператори предлагат фонд за гарантиране на пътуванията

Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници е изготвила план на закон, с който се основава фонд за гарантиране на пътуванията. Проектът планува да отпаднат сегашните застраховки на туроператорите и туристическите сътрудници, които не работят по време на рецесия. С настъпването на COVID-ограниченията огромна част от застрахователите са прекратили полиците на организациите.

В момента застраховката не може да извърши две съществени отговорности по европейските наставления, уточни пред прграма „ Хоризонт “ на БНР Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори и туристически сътрудници.

Гаранционният фонд, за разлика от туроператорската застраховка, дава 100% покритие на вредите за потребителя, без значение от размера на прага при застраховането, посочи Попов. Той уточни като уязвимост на настоящето законодателство това, че застрахователят няма никакво обвързване да репатрира екскурзиант или клиент от дадена дестинация, когато туроператор изпадне в неплатежоспособност. Така туристите би трябвало да се завърнат и чак тогава да предявят настояванията си, което Димитър Попов дефинира като неуместно.

„ Докато гаранционният фонд вади парите незабавно, заплаща на чартърната компания, на превозвача и прибира туристите в границите на 24 часа. “

В Дания при население 5 милиона души и 650 туроператора, фондовата каса е от 30 милиона крони или 4 милиона евро. Дания обаче има мощно развити чартърни стратегии, даде образец Димитър Попов. „ По наша преценка 5 милиона лв. ще бъдат изцяло задоволителни, с цел да може фондът да работи. “

Планира се сумата да се набира или с дребна сума за такса от всеки пасажер, или в случай че на туроператорите бъдат върнати заплатени към бюджета такси за регистрация от 5 хиляди лв. за оператор.

„ Просто си желаеме част от тези пари да ни ги върнат като фондова каса, с цел да не се постанова в допълнение да събираме от клиенти, тези, примерно лев на пътувал екскурзиант “, разясни Попов в предаването " Преди всички ".

Датският гаранционен фонд е приет за задоволително ефикасен, акцентира Димитър Попов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР