Асоциация на топлофикационните дружества направи експертен анализна основните методи за

...
Асоциация на топлофикационните дружества направи експертен анализна основните методи за
Коментари Харесай

АТДБ: Тази зима отоплението на малко жилище ще струва 160 лв. на парно и 620 лв. на газ

Асоциация на топлофикационните сдружения направи експертен анализна главните способи за отопление, с цел да помогне на клиентите в изборакой вид да изберат. Припомняме, че има повишаване при всички способи на отопление спрямо миналата година.

Според разбора на специалистите най-евтино излиза отоплението на парно, а най-скъпо – на природен газ. Разликата сред двата източника е близо 4 пъти в интерес на парното.

От Асоциацията означават, че по отношение на предишния септември покачването на цената на природния газ за битовите потребителите е 250%. На последващо място е нарастването на звук пелети – 56%. Топлинната сила е поскъпнала с към 30% приблизително за страната, имайки поради пониженото Данък добавена стойност. Като е значимо да се означи, че има топлофикации, като да вземем за пример в Бургас и Плевен, където покачването е под 1%. Най-малко е повишаването на тока, единствено 4%, само че все пак електрическата сила не е най-евтиният способ на отопление през тази зима.

Експертите означават, че данните отразяват моментната обстановка, защото цените на природния газ и пелетите могат да променят скоро.

„ Цяла Европа се стреми към понижаване на потреблението на сила и България също би трябвало да предприеме стъпки за реализиране на тази цел. Важно е потребителите да знаят, че производството на топлофикациите зависи от потреблението и не може да бъде понижено централно. “ изясни ръководителят на Асоциация на топлофикационните сдружения в България инж. Кремен Георгиев.

Експертът обърна внимание, че главната неточност на клиентите, които употребяват най-евтиния способ за отопление, а точно централното парно е, че се пробват да отопляват повече от 1 помещение с един нагревател. По думите му по този метод радиаторите работят неефективно, тъй като се стремят да затоплят прекомерно огромно пространство, което покачва потреблението, а оттова и сметката за парно.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР