„Асоциация на пострадалите от катастрофи“ са обжалвали пред Върховния административен

...
„Асоциация на пострадалите от катастрофи“ са обжалвали пред Върховния административен
Коментари Харесай

Обжалваха решението на Сандов за спиране на АМ Струма

„ Асоциация на потърпевшите от произшествия “ са обжалвали пред Върховния административен съд двете решения на някогашния министър на околната среда и водите Борислав Сандов, с които той приключи процедурите по ОВОС(Оценка за влияние на околната среда) за създаване на Автомагистрала Струма през Кресненското дефиле. По информация от АПИ и те са обжалвали решенията.

Припомняме, че преди две седмици от Еко Новини разкрихме за скандалните решения на Сандов, с които действително той спря построяването на Автомагистрала Струма. Те бяха издадени в 17.00 часа на 1 август – денят, в който бе преустановен мандата на държавното управление.

В жалбите заповедите на Сандов са избрани като несъответстващи със закона и неприемливи, поради основни нарушавания на административните разпореждания и законовите условия.

Иска се оповестяването им за оскъдни.

В претекстовете към жалбите се споделя още, че оспорените решения на някогашния вицепремиер по климата са неразбираеми, неточни и съдържат взаимно изключващи се обстоятелства и причини. Изготвени са преждевременно и в несъгласие с Наредбата за осъществяване на Оценка на въздействието върху околната среда.

Нарушени са и вътрешните процедури на Министерство на околната среда и водите при издаването им.

Жалбите против решенията на Сандов стопират тяхното осъществяване - до моментът, в които съдът излезе с решение, те не могат да влязат в действие. Обжалването е двуинстанционно, а решение ще има минимум след година, най-вероятно повече.

Съществува и друга опция, при която построяването на Автомагистрала Струма ще може да продължи, и да бъде стартирана до май 2023г., когато изтича настоящия Оценка на въздействието върху околната среда.

Служебният министър на околната среда и водите, Росица Карамфилова, може да анулира противозаконните решения на Сандов, с цел да продължат процедурите за създаване на автомагистралата през Кресненското дефиле. Това би избавило плана от грандиозно закъснение, като специалисти считат, че в случай че това не бъде направено, то автомагистралата преди 2030г. няма по какъв начин да бъде приключена. А това значи, че България ще би трябвало да връща 1.6 милиарда лв. на Брюксел, поради незавършването на автомагистралата до 2027г., както и още години произшествия, потърпевши и изгубени човешки животи.

Източник: ekonovini.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР