Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) очаква през 2019

...
Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) очаква през 2019
Коментари Харесай

Очаква се БВП на страната ни да постигне 3,8% ръст

Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) чака през 2019 година брутния вътрешен артикул на България да реализира 3,8% растеж, а общите разноски на работодателите за един отработен час на наетите лица в страната да набъбнат с 8,4%.

Това съмнение е направено въз основата на разбор на статистически данни, данни за потенциала на българската стопанска система, упованията за развиване на пазара на труда в България и резултатите от годишното анкетно изследване, което АИКБ организира измежду членовете си.

55% от интервюираните чакат през 2019 година продажбите на предприятията да набъбнат, а 32 на 100 - опазване на равнищата от актуалната 2018-та година. Сходни са данните и за предстоящите финансовите резултати през 2019 година 47% считат, че ще усилят облагата си през идната година, до момента в който 36% са декларирали, че ще доближат размера, осъществен през 2018 година

Сериозни са упованията за растеж на възнагражденията в частния бранш и разкриването на нови работни места. Над 60% от мениджърите, взели участие в анкетата, са показали, че в техните компании се чака нарастване на заплатите, а 40 на 100 от тях считат, че ще разкрият нови работни места. Около 40% са и мениджърите, които имат желание да усилят вложенията в бизнеса си.

Въпреки оптимистичните упования за 2019 година, би трябвало да отбележим, че година по-рано българските бизнесмени са били доста по-големи оптимисти във връзка с развиването на бизнеса им. Охлаждане в настройките на бизнесмените се следи главно за предстоящите финансови резултати, които могат да реализират, вложения, които биха създали и нарастването на възнагражденията в фирмите им.

Всеки втори от интервюираните смята, че минимална работна заплата би трябвало да е в размер на 510 лева или по-ниска. 60% са дали отговор, че оптималният застрахователен приход би трябвало да се резервира в размер на 2 600 лева

По данни на Асоциация на индустриалния капитал в България факторите, които оказват въздействие върху упованията на бизнеса и биха попречили на по-осезаем стопански растеж през идната година са дефицита на работна ръка, административно определяната минимална работна заплата и осигурителни прагове, неналичието на функциониращо електронно ръководство.

В началото на октомври АИКБ изпрати рекомендации до държавното управление по отношение на правенето на новата бюджетна рамка. Сред рекомендациите на АИКБ отбелязва нуждата от реалистично обмисляне на бюджетните доходи и нулев бюджетен недостиг, както и ускорение на преструктурирането и редуцирането на бюджетите на някои министерствата.

От Асоциацията желаеха бюджет 2019 година да обезпечи принадлежности и тласъци за ускорение на промените в областта на пазара на труда, образованието, енергетиката, правосъдната система, опазването на здравето, сигурността и пенсионното обезпечаване. Асоциацията е изрично срещу административното установяване на минималната работна заплата, повишението на оптималния застрахователен приход и повишението на размера на обществените помощи и компенсации за здрави хора в работоспособна възраст.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР