ащитата на националната сигурност е абсолютен приоритет и тук не

...
ащитата на националната сигурност е абсолютен приоритет и тук не
Коментари Харесай

Радев: Не може хората с пълни шкафчета да канят тези с празни

ащитата на националната сигурност е безспорен приоритет и тук не би трябвало да има никакъв компромис. Така че се надявам и службите, и прокуратурата да са събрали нужните задоволително и нужни доказателства, с цел да бъдат минимализирани и дипломатическите последици, тъй като постоянно има и такива.

Това съобщи президентът Румен Радев в коментар по новия шпионски скандал от авиобаза "Граф Игнатиево ".

"Необходима е ясна информация в какво се състои този шпионски скандал, продължи Радев. Трябва да има и явен отговор на изявленията в "Шпигел ", където има съществено обвиняване, че държавното ръководство на България се слага в услуга на непозната страна. Трябва да подхождаме с ясни безкомпромисни критерии към всичко, което уронва национална сигурност ", сподели още президентът Радев.

"Не виждам смисъл да ни тикат режисура, в която разговорът да бъде индулгенция и опрощаване за шкафчета, корупция, записи и така нататък ", продължи Радев.

"За да има разговор, той би трябвало да бъде подложен на здрава основа, а точно – откриване на истината за всички корупционни схеми, които са се случвали и не престават да се случват в страната ", безапелационен бе президентът. "Не може хората с цялостни шкафчета да канят на разговор тези с празни ", добави още Румен Радев.

В изявлението си от авиобазата край Пловдив президентът посочи, че за него провокациите пред българските Военновъздушни сили и Министерство на защитата са в две съществени посоки. Първо, да се обезпечат всички нужни условия, с цел да се вкарат в употреба и да носи бойно дежурство самолетът F-16. Трябва от тук нататък извънредно доста работа, тъй като казусът не е просто в самолети. Иска се цялостна рационализация на инфраструктурата, даване на значимо и комплицирано наземно съоръжение, придобиване на въоръжение, подготовка на състава и най-много дълбока промяна на системата за поддръжка и логистично обезпечаване, което ще изисква в допълнение финансиране. Очаквам в скоро време да се образува офис на F-16 към Министерство на защитата.

Второто предизвикателство е, че до застъпване на бойно дежурство по защита на въздушното пространство с F-16ни разделят още дълги години. това е задача, която ние би трябвало да изпълняваме и по тази причина чакам енергични дейности по тази причина чака бързо дейности за обезпокоително ниския нальот на летците ни.

Президентът Румен Радев е в авиобазата "Граф Игнатиево ", където участва на деня за високопоставени посетители на интернационалната летателна подготовка "Тракийска пепелянка 2020 ".

Президентът ще одобри почетния строй, след което ще участва на брифинг за задачите и дилемите на взаимната подготовка и ще следи детайли от нея. Румен Радев ще се срещне с представителите на страните участнички.

Медийният ден на интернационалната летателна подготовка стартира 10.00 часа в авиобазата.

Очаква измежду сред формалните посетители да бъдат също началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов и американският дипломат у нас Херо Мустафа.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР