Ашли Барти и Рафаел Надал са големите победители на сингъл

...
Ашли Барти и Рафаел Надал са големите победители на сингъл
Коментари Харесай

Мануела Малеева за ФАКТИ: Ашли Барти няма слаби страни. Даниил Медведев може да спечели много титли

Ашли Барти и Рафаел Надал са огромните спечелили на сингъл в първия за годината шампионат от Големия шлем - Аустрелиън Оупън. Победата на австралийката Барти, която зарадва своите сънародници, пристигна без доста драма, в два сета против американката Даниел Колинс - 6-3, 7-6 (2).

Не по този начин стояха нещата в мъжкия край, който се игра през вчерашния ден. Световният номер 2 Даниил Медведев поведе с 2:0 сета против именития испанец Рафал Надал, само че разреши поврат и в последна сметка загуби след 6-2, 7-6, 4-6, 4-6, 5-7 в интерес на Матадора от Манакор. С това Надал се трансформира (засега временно) в най-великия тенисист за всички времена, имайки в актива си 21 трофеи от Големия шлем.

За обсъдим сингъл финалите на Аустрелиън Оупън, както и очертаващото се за спечелилите и изобщо в тенис тура в близко и по-далечно бъдеще, от ФАКТИ се свързахме с една от легендите на българския тенис - Мануела Малеева, която бе общителна да отговори на въпросите на медията ни.

Интервюто ни с нея четете в идващите редове:

- Г-жо Малеева, предстоящ ли бе за Вас триумфът на Ашли Барти в Австралия?

- Винаги ми е било мъчно да кажа, че съм сигурна в нечия победа - дали при дамите, дали при мъжете. Така е, тъй като знам, че във всеки мач може да има изненади. Но в действителност Ашли Барти се откроява като най-солидна при дамите сега.

- Много друг първенец ли е тя от доминиралите в предишното тенисистки?

- Това, което мога да кажа за нея е това, което виждам от екрана. Аз не съм разговаряла с нея, не я познавам персонално. Струва ми се, че е едно доста земно момиче, което се е справило с разнообразни провокации. За австралийските тенисисти животът като цяло е сложен, тъй като тяхната татковина е най-отдалечена. Докато всички други тенисисти могат да се прибират малко или доста у дома, на тях им се постанова да пътуват с месеци без да се прибират в родното си място. Някои от тях са споделяли с мен това и допускам, че за множеството от австралийските тенисисти важи същото. Не им е елементарно. И да можеш да играеш у дома, пред своя аудитория и да спечелиш, както стана с Барти, това е в действителност едно доста огромно задоволство.

- Чисто спортно-технически какво се откроява при Барти?

- Както споделих, доста е солидна. Няма слаби страни - и форхенд, и бекхенд, и сервиз, може да играе и на мрежата. Тя е сложен състезател, доста борбен и ми се коства, че играе с много огромно доза наслаждение, което за мен е доста радващо да видя. Не личи постоянно терзанието ѝ на корта, някак съумява да резервира успокоение и има понякога една усмивка, което демонстрира, че тя играе на драго сърце.

- Очаквате ли тя да успее да остане задълго на върха, обратно на някои нейни предшественички, които не устояха на огромните упования към тях?

- Много ми е мъчно да дам отговор на този въпрос, тъй като са доста факторите, които имат въздействие върху това по какъв начин един тенисист ще се развие. От една страна са контузиите, въпреки това е по какъв начин той понася напрежението, антуражът, който е към всеки един от тях в смисъла на това по какъв начин може да се оправят с момента, когато станат доста известни. За това и споделих, че на мен тя ми се коства много земна и по някакъв метод и защитена от тази еуфория, когато ужасно доста медии, спонсори и контракти наскачат, нагледно казано, някои от младите тенисисти, които изгряват. Барти има някакъв опит зад тила си и мисля, че е преодоляла сложните години, които нормално идват след първите доста огромни изяви.

Не знам от вътрешната страна нещата, само че да вземем за пример Ема Радукану, която направи нещо ужасно на Откритото състезание на Съединени американски щати, към нея имаше голяма еуфория. Същото беше и с Лейла Фернандес. Тази година ще бъде доста тежка за тях, това го знам и от опит. Когато би трябвало да защитиш постигнатите резултати, когато упованията са толкоз огромни, там ще си проличи кой може да издържи на тази известност и на това напрежение.

Мисля, че Ашли Барти го е предходна този интервал, тъй като въпреки всичко е няколко години по-голяма, има насъбран опит оъ печелене на огромни трофеи и за това считам, че тя има огромни шансове да продължи по същия метод.

- Към мъжката част. Гледахме героичен край през вчерашния ден. Като човек, който е следил много тенис, ми изглеждаше в първите два сета, че е съвсем невероятно Рафаел Надал да го завоюва, тъй като той работеше доста повече за точките си, в сравнение с Медведев, и отново губеше сетовете. С какви фактори и условия си обяснявате крайния резултат от през вчерашния ден на Рот Лейвър Арина, който в последна сметка бе в контраст със случилото се в първите два сета?

- С това, което е Надал. С едно от децата ми гледахме финала и откакто минаха първите два сета го погледнах и споделих: " Мачът не е приключил ". С Надал просто в никакъв случай не се знае. Онзи гейм на 3-2 и 40:0 бе повратна точка. С Надал до последната точка нищо не е свършило, не може да си сигурен, че си спечелил мача. Това беше необикновен мач, както и е необикновен късмет за хората, които обичат тениса да видят цялата тази ера на Федерер, Надал и Джокович, който се появи по-късно. Те са митове. И въпреки да съчувствува на Федерер, откровено се веселя за Надал.

- Очаквате ли това да е годината на Надал, в която той да дръпне още по титли от Големия шлем на другите Двама огромни - Роджър Федерер и Новак Джокович, поради и това, че следва Ролан Гарос, а там той се усеща в свои води?

- Всичко е допустимо. Не знам до какъв брой години ще играят тези хора, само че всичко е допустимо. Факт е, че Ролан Гарос е мястото, където Рафаел Надал се усеща най-комфортно, само че въпреки това е спечелил толкоз доста трофеи от Големия шлем, че ми наподобява, че на всички места се усеща комфортно. Конкретно на въпроса ви, прекомерно е допустимо и му го поисквам.

Не знам дали Роджър Федерер ще може да се завърне. Контузията му е сериозна и не е ясно дали ще може да се завърне на това равнище. От друга страна, Надал също мина през месеци, в които не играеше, само че се завръщаше още по-силен. Ще е забавно.

- Може би Новак Джокович ще е този, който ще преследва Надал?

- Да. Има кой, в този момент и младите стартират да напират. Медведев е идващият, който, въпреки и да не знам дали ще стигне до 20 трофеи от Големия шлем, съгласно мен може да завоюва много трофеи.

- Именно в тази посока бях възнамерявал да е идващият ми въпрос. С оглед на очевидната промяна на поколенията и в мъжкия тенис, която се случва гладко за момента, съгласно Вас точно Даниил Медведев ли се обрисува като водач на групата на новите водещи лица в мъжкия тенис?

- В момента по този начин ми се коства. Той ми се коства като най-солидният, този, който е една крачка напред пред Зверев, Циципас, Оже-Алиасим, Шаповалов и Алкарас съответно в психологическия аспект. Това е факторът, който прави разликата на това равнище. По отношение на техниката и физиката играчите са на съвсем еднообразно равнище. Физически наподобяват доста тренирани всички и в последна сметка това кой печели и кой губи идва от главата.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР