Асфалтът не е сирене, което да отрежеш точно до сантиметър.

...
Асфалтът не е сирене, което да отрежеш точно до сантиметър.
Коментари Харесай

Пътищарите не режели асфалта като сирене точно до сантиметър

Асфалтът не е сирене, което да отрежеш тъкмо до сантиметър. Проби не се вършат по дължината на коловоза, а напречно, с цел да се види по какъв начин се е изместил асфалтът и какво е положението на пътя в двете страни. Това съобщи пред БНР Стефан Чайков, ръководител на УС на Българска браншова камара " Пътища ".

Той уточни, че с цел да се потвърди количеството и качеството на положения асфалт, на всеки 2000 квадрата от пътната настилка, би трябвало да се вършат по три ядки, т.е. 30 проби на километър, с цел да се види какъв брой е дебелината на асфалта.

Чайков акцентира, че за инспекция не се приема една ядка и има техническа спецификация, утвърдена от Пътната организация.

" Отношението към сектора не е етично. От Министерството на районното развиване и благоустройството се пробват да ни злепоставят съзнателно ", съобщи той.

По негови думи сега в обществото се насажда мнението, че цялата пътна колегия се е сдружила, с цел да краде от асфалта . В тази група трябвало да се добави и Европейската комисия.
 100 км автомагистрали за ремонт
100 км автомагистрали за ремонт

500 милиона лв. ще би трябвало да вложи страната

" Има дефекти, никой не е непогрешим. Пътните строители сме въплъщение на това, което съставлява цялата страна. Но да се приказва на ангро за целия строителен бранш, е недопустимо ", безапелационен бе Чайков. 

Той съобщи, че най-вероятно дружно с Камарата на строителите ще излязат с писмена позиция по въпроса.

Чайков уточни аргументите пътищата в Европа, в това число в прилежащите балкански страни, да са в пъти по-добри от нашите: " В тези страни поддържането е на друго равнище, а ремонтите, изключително на автомагистралите, се вършат на седмата-осмата година . Най-натоварените автомагистрали в Германия се ремонтират на всеки шест години, плюс настоящото поддържане, което е на светлинни години от нашето. Секторът у нас не е дофинансиран в продължение на 15 години ".
 Автомагистрала
Автомагистрала " Тракия " с главен ремонт поради тънкия асфалт

До седмица Шишков чака резултатите от инспекцията на качеството на вложените материали

Той означи, че предплатените заплащания са естествена комерсиална процедура отвън България и даде образец с обекти в Съединени американски щати, при които задатъците доближават до 80%.

Припомняме, по-рано тази седмица служебният районен министър Иван Шишков съобщи, че до момента нито една инспекция на Министерство на регионалното развитие и АПИ не е открила строителство в нормите съгласно първичния план. 

След инспекция на качеството на градежа на беше открито, че  дебелината на асфалта е 14 вместо изискуемите 20 сантиметра.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР