Асеновградчанка осъди община Асеновград заради нападение от бездомно куче. Обезщетението,

...
Асеновградчанка осъди община Асеновград заради нападение от бездомно куче. Обезщетението,
Коментари Харесай

2 000 лв. ще плати община Асеновград на жена, ухапана от бездомно куче

Асеновградчанка осъди община Асеновград поради нахлуване от бездомно куче. Обезщетението, което следва да заплати градската администрация, е в размер на 2 000 лв.. По думите на потърпевшата, случаят е станал преди година. Около 11:00 ч. на 02.02.18 година дамата излязла от църквата „ Свети Иван Рилски “ в Асеновград. Прибирайки се към дома си - в региона на постройката на бившето „ БКС “ - била нападната от две безстопанствени кучета. Едното я е захапало отвътре на лявото коляно и раздрало кожата й, в резултат на което се отворила огромна рана.
Асеновградчанката била избавена с помощта на намесата на инцидентни минувачи. След ухапването раната й се възпалила, което наложило да потърси медикаменти помощ. Медиците й назначили петкратен амбулаторен курс по скица с противобясна ваксина, както и визити в хирургичен кабинет за култивиране на раната, защото възпалителния развой не затихвал. Разкъсването на плътта се оказало по-сериозно и по тази причина при един от прегледите била предизвестена, че вероятно може да се наложи осъществяване на пластична интервенция.
Лечението траяло към три месеца, като през този интервал напредването й било мъчно, крайници и бил обездвижен, не можела да се обслужва и да се качва по стълби. В желае си против община Асеновград дамата твърди, че вследствие на ухапването е претърпява мощни болки и премеждия през първите седмици и по-затихващи до цялостното укрепване на раната. Освен това, към момента се опасява да подхваща по-дълги излизания от вкъщи си, а при придвижване по стълби постоянно се постанова да е с компаньон.
Потърпевшата декларира, че макар възрастта си от 81 година, досега на случая се е чувствала добре, била е здрава, витална и се е справяла сама с семейството и с всички отговорности. А в този момент разчита на помощна на близки. Като виновна за случилото се потърпевшата показва община Асеновград, на която, съгласно Закона за отбрана на животните, е предоставено задължението за контрол и грижи за бездомните кучета на асеновградска територия, както и предприемане на ограничения за попречване на агресивното им държание.
Затова искът на дамата е да бъде постановено решение, с което локалното ръководство да бъде наказано да й заплати обезщетение за описаните неимуществени вреди, в размер на 2 000 лв.. Сумата е посочена въз основа равностойността на понесените от нея болки, премеждия и неудобства от породената й разкъсно-контузна рана от захапване от бездомно куче, ведно със законната рента от датата на увреждането до окончателното погашение на главниците.
Община Асеновград, от своя страна оспорва желае, като безпочвен и необоснован. Мотив за митинга на общинското управление е, че с цел да бъде ангажирана отговорността на администрацията е належащо да е изпълнен целият в действителност състав на действието. А точно: то да е изразяващо се в деяние или безучастие, в несъобразяване с правните правила, открити с настоящото законодателство, виновността да е обвързвана с вредоносни последствия на действието и да е настъпила вследствие на противоправното и отговорно държание на ответника. От община Асеновград са декларирали пред магистратите че при случая при тях не е постъпил сигнал, а подобен е регистриран едвам на 20.03.18 година, като незабавно по-късно е осъществена инспекция. От градската администрация са безапелационни, че извършват прецизно предоставените им със закон отговорности. Общината претендира и за размера на желаната от дамата сума, заявявайки че е повишен размерът й.
Като доказателства за случилото се асеновградчанката е показала пред съда амбулаторни листове, лист за обзор на пациент в незабавно поделение и спомагателен лист, имунизационен график. В поддръжка на потърпевшата пред магистратите в Асеновград нейна съседка и свидетел на случая споделя, че в същия миг тя била в близкия квартален магазин. Излизайки от обекта, дамата чула мощни писъци. Веднага по-късно, видяла, че на отсрещния тротоар е Надя, която пищяла в нерешителност, до момента в който едно куче е било захапало за крайници, а друго стояло наоколо до нея. На помощ на дамата се стекли доста хора, които съумели да я освободят от четириногото.
Съседката на пострадалата й помогнала да се прибере у дома. Още същия ден Надя била заведена от околните си в болничното заведение, където й била оказана здравна помощ и предписано лекуване. Свидетели на случилото се настояват, че кучето, което е ухапало дамата, не е имало подложен маркер на ушите, нито е било с нашийник. Живеещи в региона на бившето „ БКС “ в Асеновград настояват, че по време на случая са се движили и не престават да обикалят доста бездомни кучета. Хората споделят, че неколкократно са алармирали за това.
Според потърпевшата, общинската администрация в града е виновна за случилото се поради това, че е бездействала в отговорностите си да настанява бездомни животни в основани за задачата приюти. В документа с решението се споделя, че според Наредбата за публичния ред на община Асеновград и Наредба за преодоляване популацията на безстопанствени кучета и котки, " куче без нашийник /нагръдник/ и мотив, непридружено от притежателя си, се смята за безстопанствено и поражда отговорности за чиновниците на общинския подслон за безстопанствени кучета да го заловят и приберат в приюта ".
От събраните по делото доказателства и свидетелските показания, станало ясно, че четириногото, ухапало 81-годишната асеновградчанка е било тъкмо такова. В тази връзка, е открито, че не са подхванати дейности за настаняването на животното в подслон или за неговото неутрализиране, преди настъпване на случая, което " обуславя пасивната легитимация на ответника по желае и е съображение за ангажиране на отговорността му ". В последна сметка, община Асеновград е наказана да изплати сумата от 2 000 лв. обезщетение за претърпени неимуществени вреди – болки, премеждия и стеснение от породената разкъсно-контузна рана в региона на коляното на левия крайник на Надя, вследствие от ухапването от бездомно куче. Общинска администрация ще би трябвало да заплати и още 400 лв. за направените разходи по делото.
Обжалване на решението може да се извърши пред Пловдивския областен съд в 2-седмичен период от приемане на известието от страните.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР