Асен Василев е уникален кандидат, който успя да обърне на

...
Асен Василев е уникален кандидат, който успя да обърне на
Коментари Харесай

Доц. Гълъбов: Василев обърна бюджета на 180 градуса

Асен Василев е неповторим претендент, който съумя да обърне на 180 градуса одобрената бюджетна процедура в България. Една трета от инфлация е резултат от некадърно и безконтролно ръководство, в което нямаше ефикасни ограничения против нея.

Правителството на Кирил Петков падна не поради козните на Русия, а тъй като се затвори в самобитен бункер и престана да си приказва с всички.

Големият проблем е, че целите, показани от „ Продължаваме промяната “ при анонсиране на претендента за министър председател, са средства, а не цели.

Живеем в извънредно време, България има късмет да преподреди връзките си с Русия.

„ Възраждане “ е мощно подценена партия. Това е политически индивид, който съумява да сърфира доста добре върху радикалния избор на отменяне.

Това съобщи в изявление за БГНЕС социологът доцент Антоний Гълъбов.

Василев е виновен за инфлацията

Бившият финансов министър и сегашен претендент на Политическа партия за министър председател беше мощната фигура в славения с избор на съмнение кабинет на Петков. „ Василев носи директна персонална отговорност за положението на българския бюджет, за тази невиждана обстановка, в която вършим трета актуализация. Ако той получи парламентарната поддръжка и сформира държавно управление, най-вероятно, ще създадем още една актуализация на бюджета до края на годината, а по-късно ще приемем бюджета за идната “, акцентира доцент Гълъбов.

Той означи, че актуализацията на бюджета през предходната година започва проинфлационни упования. „ В това отношение нивата на инфлацията сега не влизат единствено и само извън, както се пробват да ни убедят ръководещите. Поне една трета от тази инфлация е резултат от некадърно и безконтролно ръководство, в което нямаше ефикасни ограничения против инфлацията. Мерките против инфлацията не са разпределяне на пари. Противодействието на инфлацията значи увеличение на стоките и услугите, които се създават “, съобщи социологът.

За страдание, ние продължаваме стремглаво да усилваме инфлацията. „ От 1996 година не се сещам гуверньор на Българска народна банка да е приказвал за инфлационна серпантина. Човекът, който е виновен за това, е претендентът за министър председател и е време да му бъде напомнено какво той съумя да направи при ръководството на българските обществени финанси “, съобщи доцент Гълъбов.

Липсват действителни цели

Според социолога България би могла да се ръководи от държавно управление на малцинството, само че в нашата обстановка е невероятно, тъй като дневният ред на Политическа партия не съответствува с дневния ред на обществото. Приоритетите на „ Продължаваме промяната “ са средства, а не цели.

„ Противодействието на корупцията е ежедневно изпитание, това не може да е цел. Целта е положително ръководство, задачата е дейно ръководство на обществените финанси, цел е възобновяване на публичното доверие в институциите. Това значи ежедневно противопоставяне на корупцията. Не може приоритет да ти е трудоустрояването на Бойко Рашков “, безапелационен е доцент Гълъбов.

Няма цели, само че има празни обещания, като това, че България за шест месеца ще стане енергийно неутрална. „ Нека тенорите на това държавно управление в оставка не престават с ариите си, само че болшинството от български жители от ден на ден схваща, че хипотезата за предварителни избори е извънредно неприятна за България, само че нейната обществена цена стартира да става съизмерима с това да имаме второ държавно управление в това Народно събрание “, съобщи социологът.

Евроатлантическа коалиция

Доц. Гълъбов счита, че такава коалиция се случи във връзка с началото на договарянията за присъединение на РСМ. В същото време чухме доста ясно предизвестие от Движение за права и свободи, че те са подготвени да работят в тази посока, само че след избори, напомни той.

„ Евроатлантическата ориентировка на България към момента е преобладаващо подкрепена от българското общество, само че публичните настройки се трансформират. През тези съвсем две години имаме разбъркване на публичните настройки. Имаме повишаване на несигурността във връзка с Европейски Съюз, още веднъж има нападателни отзиви против НАТО. Това значи, че българското общество се трансформира вследствие на неубедителните, лишени от вероятност и меродавност дейности на ръководещите “, предизвести социологът.

Според него, в случай че нещата продължат по този метод, една евроатлантическа коалиция би могла да се окаже проблематична. „ Може да се окаже, че тези политически обединения няма да получат поддръжка. Най-малкото тъй като даже във връзка с предлагането за РСМ, това не беше предложение на държавното управление на Петков, а на една от политическите обединения в ръководещата коалиция - „ Демократична България. Дори там нямахме обикновената самодейност от изпълнителната власт, която да консолидира някаква ясна поддръжка “, означи със страдание доцент Гълъбов.

Той счита, че живеем в неповторим миг, който ни дава късмет да преподредим връзките си с Русия. „ Имаме страховит прозорец на благоприятни условия да променим връзките с РФ. Това не е заслуга на държавното управление в оставка, а е резултат от геополитическата обстановка. Сега е моментът този прозорец да бъде употребен и България да преподреди връзките си с РФ. Трябва да бъде комплициран завършек на един интервал от време, в който българският политически хайлайф смяташе, че е добре да се държи като провинция, като колония, с цел да не му се случат неприятни неща “, сподели доцент Гълъбов.

Демокрацията деградира без жителите

Днешната рецесия значително е резултат от отхвърли на жителите да избират. Всичко зависи от тях и в случай че имаме виновен политически хайлайф, той би трябвало да изясни на всички жители, че в случай че не вземат участие, демокрацията деградира.

„ Самото изречение нямам от кого да избера, не е правилно. Всеки от нас познава почтени и смислени хора, които биха могли да станат самостоятелни депутати. В българската политическа процедура ние съвсем нямаме хора определени като самостоятелни депутати. Те ставата самостоятелни, когато изоставен ПГ, само че това не значи, че са самостоятелни. Ако не харесваме нито една политическа партия, би трябвало да се огледаме към нас и да забележим хората, които заслужават доверието ни. Поне това не е променено в Изборния кодекс. Инициативните комитети стоят. Това е някакъв късмет за рестартиране на българската народна власт “, счита социологът.

Ако няма смяна, е доста евентуално изборната интензивност да падне под 2 милиона. Тогава цялата легитимност на българската политическа система става прекомерно нежна и е сложена под въпрос.

Равнището на съмнение в обществото отваря врата за радикалните организации.

„ Възраждане “ е един от най-ярките образци. Тази партия е доста подценена, както и нейният водач доцент доктор Костадин Костадинов. В началото не желаеха да я признаят като партия на митинга, само че тя беше на площада. След това се смяташе, че единствено „ зеленият документ “ генерира поддръжка за нея, само че и това се оказа погрешно. „ Възраждане “ е политически индивид, който съумява да сърфира доста добре тъкмо по този коренен избор на отменяне. Колкото е по-високо недоверието в обществото, толкоз е по-голяма вероятността от появяването на подобен политик, водач, придвижване, партия “, съобщи доцент Гълъбов.

Този вид партии ни описват остарялата приказка на популизма от XIX век, че елитът е подкупен и работи за непознати ползи, а те са същинските бранители на дребния човек от народа. „ Популизмът работи добре, когато е с мегафон в ръка и няма с кого да си приказва, и когато е в съпротива. Когато популизмът пристигна на власт става неприятно “, акцентира социологът.

Качеството на демокрацията зависи от присъединяване на жителите във взимането на решения. „ Правителството на Петков си отиде не поради пъклените козни на РФ, нито поради корупционни кавги. Преди всичко това държавно управление си отиде, тъй като се затвори в самобитен бункер. Престана да приказва с който и да било – със личните си сътрудници, с жителите, с локалната власт, с работодателите, със синдикатите, с медиите, т.е. с всички. Отряза всевъзможен опит за образуване на гражданско единодушие, за присъединяване на жителите в процеса на взимане на решения. Не е задоволително човек със чудноват взор да ни заяви от последна инстанция истината. Демокрацията не работи по този начин. Когато се ръководи рецесия властта се отваря и се търси оптимално единодушие “, акцентира доцент Антоний Гълъбов. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР