Асен Каранедев е ръководител на отдел Стратегическо развитие на категориите.

...
Асен Каранедев е ръководител на отдел Стратегическо развитие на категориите.
Коментари Харесай

"BILLA България" с готовност да посрещне промените в потребителските навици

Асен Каранедев е началник на отдел " Стратегическо развиване на категориите ". Работата му за водещи в Европа интернационалните търговски вериги способства за сполучливата му кариера в " BILLA България ", която продължава към този момент над 10 години. Отговаря за стратегическото развиване на асортимента в компанията, комерсиалните взаимоотношения с снабдители и сътрудници, процеси по доставка и промоции на над 10 000 продукта, формиращи асортимента на комерсиалната верига.

1. Промени ли инфлацията усетите на българските консуматори през последната година? Към кои артикули ползата пораства и при кои виждате понижаване на потреблението?
- Инфлацията сигурно оказва въздействие върху навиците на извършване на покупки, само че нашите наблюдения са, че качествената и разнообразна храна на трапезата остава приоритет за българския консуматор. Отбелязваме растеж в потреблението на главните артикули като месо, самун, сирене, зеленчуци, като растеж при тях имаше даже в моментите през предходната година, когато инфлацията беше най-висока. В резултат на покачването на цените някои от клиентите се лишават по-често от артикули, които не са от първа нужда, като снаксовете и захарните произведения, при които инфлацията също е забележителна. Други консуматори намират решение, като се преориентират към артикули от личните ни марки, предлагащи съпоставимо качество на доста по-ниски цени. Все по-голяма известност печелят и мултипак предложенията, които дават опция на клиента да закупи по-голямо количество от даден артикул на по-изгодна цена. Навиците на извършване на покупки се трансформират освен поради инфлацията, те са отражение на измененията в нашето всекидневие. Със забързването на темпа на живот след края на пандемията и завръщането на децата в учебно заведение и хората в офисите сензитивно набъбна потреблението на продуктите от нашите пекарни и топли витрини - сред 22% и 49%.

2. " BILLA България " към този момент над 22 години си партнира с българските производители. Как поддържате и развивате тези партньорства, тъй че те да бъдат сполучливи даже в изискванията на рекордна инфлация?
- Инфлацията през последната година в действителност сложи връзките сред търговци и снабдители на тестване. Наш общ интерес е бизнесът ни да се развива, като произвеждаме и продаваме повече, само че това е допустимо единствено когато цените ни са конкурентни и клиентът е удовлетворен от съотношението цена - качество, което намира в магазина. За страдание, част от по-неопитните снабдители не съумяха да се приспособяват към обстановката, подвигнаха голословно цените, изгубиха клиентите си и техните артикули започнаха по натурален път да отпадат от асортимента ни. За сметка на това други съумяха по-добре да се приспособят, поставяйки във фокуса клиента и неговите потребности.

Нашата компания порасна през годините дружно с доста от водещите производители на пазара сега. Такъв образец е " Месокомбинат Ловеч " - компания, с която BILLA работи още от 2006 година Започнахме с няколко продукта, които се продаваха в нашите магазини и последователно, водени от потребителско търсене, развихме логистични процеси в страната и разширихме дружно продуктовото портфолио. Днес компанията е един от най-успешните производители на пазара. Подобни образци мога да дам с редица наши дългогодишни сътрудници като " Лудогорско пиле ", " Тандем ", " Белла ", " Симид София " или " Green to go " - българска плантация, в която ние повярвахме първи още когато обработваха едвам няколко декара земя, а в този момент са измежду водачите на пазара за листни зеленчуци и подправки. Едно от най-вълнуващите неща в моята работа е, че мога да проследя от първо лице по какъв начин стотици български производители не престават да порастват и да се развиват дружно с нас през годините. Смятам, че това, което ни сплотява, е нашето общо схващане, че клиентът и неговите потребности би трябвало да бъдат в центъра на всяко наше решение.

3. Какви нови продуктови линии лансирахте в отговор на потребителския интерес?
- Ръстът, който означиха личните ни марки през миналата година, докара до решението тази пролет да стартираме с два нови за българския пазар, само че доста известни в Германия марката - REWE Beste Wahl и Ja!. Най-голямо многообразие от тях клиентите могат да намерят в категориите " захарни произведения " и " млечни артикули " - това са разнообразни конфитюри, пудинги, сладоледи, бисквити и зърнени закуски. Планираме да развием портфолиото на двата марката и в други продуктови категории до края на годината, в сходство с потребителското търсене.

4. Тази година BILLA усили доста асортимента си от нехранителни артикули. Какво търсят хората най-често с изключение на артикули за трапезата?
- Времето в никакъв случай не стига, ето за какво потребителите търсят най-много опция да закупят всичко належащо на едно място, без ненужно блуждаене и очакване на опашки по магазините. През последната година нараства наклонността потребителите да търсят в нашите обекти с изключение на артикули за трапезата дарове за разнообразни мотиви, цветя, кухненски уреди и артикули за дома и фамилията. Водещо в тактиката ни за разширение на асортимента от нехранителни артикули за нас в BILLA е да можем да предложим артикули с високо качество от потвърдени български и немски производители на цени, налични за всеки бюджет.

Още един тренд, който следим в последно време, е повишаване на интереса към разнообразни принадлежности за градинарство, къмпинг сетове и спортни аксесоари, което за нас е сигнал, че търсенето на артикули за занимание и свободно време също пораства и ние би трябвало да продължим да развиваме тази категория, по отношение на сезона и месеците в календара.

5. Заемали сте разнообразни управителни позиции в ритейл бранша през годините. Какво ви накара да изберете BILLA ?
- Аз започнах моята кариера като стажант в отдел " Деликатеси " в BILLA през 2007 година След това през годините съм работил и за други интернационалните компании в бранша, натрупах опит в разнообразни екипи, с разнообразни модели на работа. През цялото това време BILLA остана за мен компанията, предлагаща стандарт и равнище на професионализъм, които не съумях да открия на друго място. Разбира се, изискванията, които ти дава една компания, са значими, само че още по-важни за мен са хората и екипът. От една страна, по какъв начин с сътрудниците минавате през разнообразни провокации и израствате дружно, а от друга - да имаш зад тила си управление с взор върху пазара и ясна визия за бъдещето. Тези две неща дефинират значително това да се чувстваш пълноценно всеки ден, когато идваш на работа. Затова се върнах в BILLA през 2012 година, избрах да се развъртвам тук и не преставам да узнавам по нещо ново всеки ден. Днес мога изрично да кажа, че тук е моето място.

6. Традиционалисти ли сме българите, когато пазарим за Великден, и по какъв начин наподобява празникът в числа - какъв брой яйца и агнешко се готвите да продадете за празниците?
- Българите сме традиционалисти освен в избора си на артикули за трапезата, само че и в това по какъв начин съумяваме да съхраним в годините същинския дух на празника. И то не толкоз във връзка с съответни религиозни традиции, колкото традицията да съберем цялото семейство на едно място, по опция надалеч от града. Ние сме подобен народ, обичаме да се събираме, да разпъваме огромни маси, да е шумно и радостно. Както всяка година, и ние в BILA се готвим да посрещнем нашите клиенти с всичко належащо за празника и фамилната софра, в това число с обилие от над 130 типа свежи плодове и зеленчуци. Ако приказваме за празника в цифри, планираме да продадем 400 000 козунака, 75 тона агнешко месо за Великден и Цветница и над 4.5 млн. яйца, което е с близо 1 млн. повече от предходната година.

7. На финала на нашия диалог, какво слагате на вашата фамилната софра за Великден и правилно ли е, че белите яйца са по-подходящи за боядисване?
- Старая се всеки ден, изключително напролет, на масата у дома да участват свежи български зеленчуци от " BILLA градини " - репички, домати, зелени салати, свеж лук. По отношение на празничната софра сме традиционалисти - подготвяме агнешко с пресни картофи и розмарин на муден огън, а обичаната закуска на дъщерите ми е козунакът (не единствено по Великден). Относно яйцата моят опит демонстрира, че елементарните жълти яйца се получават не по-зле от белите. А най-добре хваща боята на тези яйца, които се боядисват с обич.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР