Асамблеята на босненските сърби гласува за отказ от националните институции

...
Асамблеята на босненските сърби гласува за отказ от националните институции
Коментари Харесай

Босненските сърби гласуват за оттегляне от централните институции в Босна

Асамблеята на босненските сърби гласоподава за отвод от националните институции на Босна макар опасността от нови наказания , оповестява " Евронюз ".

Законодателите в Република Сръбска ще решат дали да стартират процедура за отдръпване на босненските сърби от босненската войска , службите за сигурност, данъчната система и правосъдната система.

Предложените ограничения ще имат шестмесечен интервал, нужен за правене на нови закони, в това число промени в конституцията на субекта.

Представителят на босненските сръби в тристранното президентство Милорад Додик по-рано отправяше многократни закани за разединение , което съставлява съвсем половината от страната.

Додик дефинира сесията на събранието в петък като " историческа ", заявявайки, че ще послужи за подсилване на престижа в доминираната от босненските сърби образувание.

Но опозиционните водачи в събранието на самостоятелната общественост разкритикуваха политиката на Додик , заявявайки, че те са прибързани и могат да доведат до възобновен спор , до момента в който бошняшките публични лица приканиха Съединени американски щати и Европейския съюз да подхващат ограничения против Додик и неговите сътрудни ци.

Съединени американски щати показаха угриженост по отношение на този ход, който евентуално би могъл да отслаби централната власт на Босна. Съединени американски щати към този момент постановиха възбрана за пътешестване и замразиха активи на Додик, до момента в който американските и немските чиновници неотдавна заплашиха с още наказания, в случай че босненските сърби в допълнение отслабят централните институции на Босна.

Създадено, с цел да постави завършек на войната в Босна през 1995 година, подкрепяното от Съединени американски щати Дейтънско спокойно съглашение сътвори две административни единици в страната - Република Сръбска и Федерация на БиХ с болшинство от бошняци и хървати.

Двата района получиха известна автономност, като държавно управление на държавно равнище управлява главните институции на страната, в това число армията, висшата правосъдна система и данъчната администрация.

Лидерът на босненските сърби неотдавна ускори траялата си десетилетие сепаратистка акция , като през септември даде обещание да сътвори лична войска, данъчни управляващи и правосъдна система на Република Сръбска.

През последните седмици Съединени американски щати изпратиха няколко дипломата в Босна, с цел да потвърдят поддръжката си за териториалната целокупност и централните институции на страната.

Додик неведнъж е казвал, че не го интересуват новите наказания , добавяйки, че това ще сближи сърбите още повече с техните " същински другари " - отпратка към околните му връзки с Русия и Владимир Путин .

Той също по този начин отхвърли, че отдръпването от централните институции би довело до бързо обособяване или нова война, заявявайки, че " Република Сръбска няма да се пази, даже в случай че бъде нападната ".

Войната от 1992 до 1995 година бе най-тежкото клане в Европа след Втората международна война , с повече от 100 000 жертви, като в същото време остави милиони като бежанци или вътрешно разселени.
 В Екологичен потенциал предизвестиха за колапс на Босна и Херцеговина
В Екологичен потенциал предизвестиха за колапс на Босна и Херцеговина

Европейски Съюз може да наложи наказания и да спре финансиране, в случай че е належащо, с цел да резервира териториалната цялост
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР