ървата официална визита на Зоран Заев като премиер на новото

...
ървата официална визита на Зоран Заев като премиер на новото
Коментари Харесай

Заев иска среща с Борисов, Каракачанов предупреди Македония

ървата публична аудиенция на Зоран Заев като министър председател на новото държавно управление на районен съд Македония се чака да бъде в България с българския министър-председател Бойко Борисов. На тази среща ще бъде разисквана тематиката за Гоце Делчев.

„ Очаквам, не по-късно от 10-ти ноември да има среща. Разбира се, че аз желая да посетя България и това да бъде моята първа публична аудиенция като министър-председател на новия кабинет. Ние в действителност имаме въпроси за решение и по-точно Гоце Делчев като историческа персона. На 10-11 ноември ще се състои среща на върха в София, част от Берлинския развой, на която България е хазаин. Тези дни чакам противоположна информация от България с цел да може да поговорим за подготовката на Берлинския развой и за този открит въпрос”, сподели македонският министър председател Зоран Заев в Скопие.



Според него е „ добре, че взаимната историческа комисия работи върху намирането на общо решение” и той чака да има оферти за разрешаване на този проблем.

„ Нашето предпочитание да се срещнем час по-скоро и да намерим решение на този въпрос. Да се подготвим и да имаме отлична организация на Берлинския развой около Ковид-19 и в края на тази година да имаме първата междуправителствана конференция (между Европейски Съюз и РСМ за започване на договаряния за участие – бел. ред.)

Междувременно вицепремиерът и министър на защитата Красимир Каракачанов съобщи пред ТВ Европа, че „ никой не желае да се вкарват нови критерии за районен съд Македония. Има доста явен аршин през цялото време на съществуването на Европейския съюз: Всяка една страна-кандидат за участие в Европейски Съюз преди да стартира договаряния би трябвало да е изчистила проблемите със своите съседи. Тук, няма нищо ново”.



„ България няма какво да трансформира в своята политика. България съобщи доста ясно още през октомври предходната година, че в случай че не се съблюдава Договора за другарство сред Република България и Република Северна Македония от 2 август 2017 година България ще се опълчи на насрочване на първата междуправителствена конференция. Тук всичко е ясно”, съобщи Каракачанов и напомни, че някогашният министър на външните работи на районен съд Македония Никола Димитров в продължение на 3 години не е направил нищо за възстановяване на двустранните ни връзки.

„ България би трябвало да се опълчи на първата междуправителствена конференция, в случай че държи на националните и европейските ползи... Преди няколко дни Драги Георгиев (съпредседател на смесената историческа комисия – бел. ред.) имаше безочливо държание. Тези хора нямат никакво желание да водят откровен разговор с България. Те считат, че може да замазват нещата. Те си фантазират, че някой в Брюксел или по света ще натисне България и ние ще клекнем. Очевидно те не са разбрали какво е Европейски Съюз и по какъв начин работи. Те имаха три години да се превъзпитат”, акцентира Каракачанов.

„ Договорът на районен съд Македония с Гърция е доста по-суров. Преди три години подписахме Договор за другарство и добросъседство. Там е написано какво би трябвало да направи всяка една от страните. Но районен съд Македония не съблюдава този контракт. И поради това се стигна до Рамковата позиция през месец октомври предходната година на българските управляващи. Тогава светна лампичката, с цел да се сетят в Скопие, че няма прогрес. Че те вършат единствено имитация”, съобщи вицепремиерът.

„ България няма да се опълчи, а ще каже, че не е пристигнало време за насрочване на дата за насрочване на първата междуправителствена конференция. Когато някой не е подготвен да се яви в първи клас има предучилищна подготовка. В момента приказвам от името на държавното управление “, уточни Красимир Каракачанов.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР