Артисти и служители в сферата на културата излязоха на протест

...
Артисти и служители в сферата на културата излязоха на протест
Коментари Харесай

В деня на будителите: Творците излязоха на протест и поискаха 1% за култура в новия бюджет

Артисти и чиновници в областта на културата излязоха на митинг в Деня на националните будители. Те упорстват за повече пари в бюджета за идната година, както за заплати, по този начин и за ремонт на здания и други действия. Към момента част от хората в сферата работят на заплата малко по-висока от минималната за страната, която е 780 лв..

Вместо да честват, излязоха на митинг.

" 1300 лв. е междинната заплата, като младши специалисти стартират с 850 лв.. Като видят заплатата и си потеглят ", сподели Мирослава Кръстева, ръководител на секция " Архиви " към национална федерация " Култура ".



" От 4-5-годишна възраст стартират да се трудят. Неистов, всекидневен, многочасов труд. Сегашното състояние е в действителност обидно и срамно ", сподели Свилен Симеонов, основен диригент на общински симфоничен оркестър " Симфониета София ".

Притеснява ги освен ниското възнаграждение, само че и изискванията, в които работят.

" Като нищо може би ще затворим всички театри в цялата страна. В Добричкия спектакъл като седне фенът столовете са такива, че с коленете си запушва ушите и не чува какво се случва на сцената, това не е реновирано от 1936 година, хора. Как желаеме да влезе там фен? ", сподели Христо Мутафчиев, ръководител на САБ.



" Все още сме живи, мърдаме, дишаме, ритаме, можем и да хапем, в случай че е належащо ", сподели Иво Йорданов, солист на Държавна опера - Варна.

Представители на редица културни институти стачкуваха през днешния ден. Смятат настояванията си за обективни, а задачата им е само да запазят българската просвета.

" Колко държавни управления се смениха, никакво внимание, все едно ние не съществуваме ", сподели Диана Цолевска, актриса от Държавен куклен спектакъл - Варна.



" Имаме непрекъснато отлив от и актьори и техници и театрални служби ", сподели Ивайло Ненов, режисьор в Драматичен спектакъл " Сава Огнянов " - Русе.



В Благоевград 30 минути след отваряне на Регионалния исторически музей чиновниците излязоха на безмълвен митинг. Пловдивската опера и актьори от други културни организации също се причислиха към митинга. Те подсетиха за най-наболелите проблеми в сферата. Не са удовлетворени от ниския бюджет за просвета. Настояват идната година той да бъде повишен от 0,4 на 1 %.

" 86 млн. лв. на фона на милиардите, които се раздават в бюджета, кантарът не ги лови. Разходите от бюджета, които страната прави са над 77 милиарда лв., в случай че сметне какво са 86 млн. на 77 милиарда ще видите, че приказваме за по-малко от 1%. А този 1% е витално значим за работещите ", сподели Любослав Костов, КНСБ.



" Аз им давам обещание, откакто бъде признат бюджета, ние ще седнем и тогава ще подпиша същински браншови контракт - подобен, какъвто в действителност можем да подпишем и ще работи за увеличение на този бюджет ", сподели Кръстю Кръстев, министър на културата.

Днешният митинг на културните дейци е единствено първа крачка към това, което следва, в случай че настояванията им не бъдат задоволени.



фотоси: Българска телеграфна агенция
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР