Артист, участвал с голото си тяло в изложба на Марина

...
Артист, участвал с голото си тяло в изложба на Марина
Коментари Харесай

Артист, участвал в гол пърформанс на Марина Абрамович, подаде жалба за сексуален тормоз

Артист, взел участие с голото си тяло в галерия на Марина Абрамович през 2010 година, подаде тъжба против Музея за съвременно изкуство в Ню Йорк (МОМА) за полов тормоз, заяви Асошиейтед прес. По думите му той е бил обект на експанзия голям брой пъти по време на пърформанс преди 14 години.

Жалбата е подадена в Манхатън на съображение специфичния щатски закон, който планува по-голяма отминалост за сходни обвинявания. Независимо че в началото откритият период на деяние за този закон изтече през предходната година, беше реализирано единодушие той да бъде продължен. Музеят към този момент не дава отговор на запитвания по жалбата, изпратени онлайн. Марина Абрамович не е ответник и не разяснява.

Джон Бонафид е декларирал, че е бил обект на полова експанзия от петима фенове на ретроспективния пърформанс на Абрамович " The Artist Is Present " ( " Артистът участва " ).

Конкретната творба с присъединяване на Бонафид - " Imponderabilia ", е налагала двама актьори да стоят изцяло голи един против различен на разстояние от към 45 см. Изложбата се е провеждала от 14 март до 31 май 2010 година Музеят е окуражавал посетителите да минават сред двамата актьори по пътя от една изложба към друга. Хората, които са показали експанзия към Бонафид, са били най-вече възрастни мъже. Един от тях е бил част от корпоративната администрация на музея и след това е бил изключен от нея, се споделя в жалбата.

През последните седмици на изложбата клиент е навлязъл в персоналното пространство на Бонафид три пъти, преди да бъде спрян от защитата. Бонафид се е оплакал от общо четири случая на администрацията на музея и на защитата, се споделя в жалбата на актьора. При петия случай на експанзия е участвал чиновник от защитата на институцията.

Бонафид е бил очевидец и на полова експанзия против своята партньорка в спектакъла - тя е била целувана без нейно единодушие.

" The Artist is Present " е извънредно прочут пърформанс на Марина Абрамович и ползата към него бе доста огромен.

По време на договарянията за присъединяване двамата актьори са изразили своите опасения в писмо до музея. След откриването няколко медии, измежду които " The New York Times ", са съобщили за непочтено държание на гости. Сексуалната експанзия по време на " Imponderabilia " е била обект на полемики в артистичните среди на Ню Йорк.

Въпреки това музеят не е подхванал дейности да отбрани артистите и да предотврати следващи случаи на експанзия - като да вземем за пример да предизвестява феновете, че не е позволено да допират участниците в пърформанса, се споделя още в жалбата. Месец след откриването на изложбата музеят е издал справочник с протокол за предизвестие от страна на артистите към работещите в музея при положение на непристойни докосвания и липса на сигурност.

Бонафид се е съгласил да продължи присъединяване си след случаите на експанзия, само че е страдал прочувствено в продължение на години. Психическото му здраве, имиджът и кариерата му са потърпевши вследствие на случилото се.

По думите на юриста на Бонафид Джордан Флечър неговият клиент ще желае развой и отплата за претърпени вреди, написа Българска телеграфна агенция.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР