Арт терапията е съвременен начин за ресоциализация на болни с

...
Арт терапията е съвременен начин за ресоциализация на болни с
Коментари Харесай

Прилагат и арт терапия в столичната ВМА

Арт лечението е актуален метод за ресоциализация на заболели с разнообразни болести, в това число тези с мозъчен инсулт, разяснява проф. Екатерина Титянова, началник на Клиника " Функционална диагностика на нервната система " на ВМА, оповестиха от лечебното заведение. 

От през днешния ден клиниката, която преди месец бе напълно реконструирана по европейски пример, е изпъстрена с творбите на Донка Димитрова – пациентка, която е претърпяла тежък мозъчен инсулт. А част от нейното лекуване е точно арт лечението. 

Изкуството на хора с разнообразни болести на нервната система се демонстрира на специфична галерия по време на годишния конгрес на Българската асоциация по невросонология и мозъчна хемодинамика. Показано е, че художници, писатели и музиканти, претърпели инсулт, могат внезапно да трансформират метода на изобразяване, писане и композиране, а други заболели – да развият непознати до преди инсулта умения.

Това се дължи на опцията на мозъка да се реорганизира в условия на трайно неврологично увреждане, което дава опция на болните с разнообразни дефицити да подобрят качеството си на живот, да се усещат потребни за себе си и за близките, подпомагани от фамилията и подготвени посредници, разяснява проф. Титянова.

Арт лечението се употребява при лекуване на мозъчни инсулти в интервала живот след инсулт. Самият мозъчен инсулт има четири етапи – първична профилактика, остра фаза на инсулта, дълга рехабилитация и интервал – живот след инсулта, разясни още експертът.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР