Арт галерия Ларго във Варна ще представи за пети път

...
Арт галерия Ларго във Варна ще представи за пети път
Коментари Харесай

Николай Няголов представя изложбата „Морски разговори“ тази вечер във Варна

Арт изложба " Ларго " във Варна ще показа за пети път със независима галерия в своите изложбени зали пловдивския художник Николай Няголов. Експозицията е озаглавена „ Морски диалози “ и показва най-новите му живописни платна, особено основани за изложбата в „ Ларго “.

Откриването с присъединяване на създателя е от 18:00 часа в Зала 1 на арт изложба " Ларго ", ул. " Хан Крум " № 8, Варна. Изложбата продължава до 1 ноември.

Роден в Ловеч, живеещ в Пловдив, Николай непрестанно рисува морето, споделя галеристът Нели Вълчева.

Във всяка негова галерия във Варна картините са като пояснение в обич, като непрестанно възпяване и опоетизиране на това създание на природата, чиято безкрайност е непреходна и чиято хубост е неподвластна на сезоните. Морето в неговата бурност, морето в неговата кротка вежливост, морето с неговата безкрайна нощна простор и морето с неговата лъчезарна дневна хубост.

Варненци са „ познавачи “ на морето, те го обичат във всичките му положения, те вдишват неговия въздух всеки ден, търсят го и се нуждаят от неговата милувка. Затова и пловдивският „ морски “ художник постоянно особено се готви за варненската морска аудитория, постоянно показва нещо ново, нещо особено, премисляно дълго и претърпяно. Така е и в актуалната галерия. За първи път Николай ще покаже произведения, в които героите не са единствено емблематичните за него риболовен лодки, морски луни, чаши с мартини и бели параклиси, извисени към небето. В картините му в последната година стартира да се промъква човешко наличие.

И до момента постоянно го е имало, само че като нещо загатнато, иносказателно, едно невидимо наличие, което фенът усеща зад забележимото в творбата. Зад завързаната, самотна лодка на брега, ние усещаме изтощеният риболовец, който одеве е прибрал мрежите след дългия ден в морето. Зад двете едвам докосващи се чаши с алено вино улавяме следата на двама влюбени, които са ги оставили одеве и са тръгнали, хванати за ръце по лунната пътека. В картините на Няголов постоянно човешкото наличие е било незримо, само че мощно осезаемо.

В актуалната сбирка обаче обичаният пловдивски създател напълно безусловно стартира да вплита в картините си облици. Изненадващо, само че и доста ловко. „ Морски диалози “ водят към този момент освен двете недопити чаши с вино или двете лодки на брега, двете сгушени една до друга риболовен хижи или двете морски талази, само че и едни стилизирани облици, които изплуват от морските дълбини на неговите картини. Внимателният фен ще забележи, че тези облици не могат да бъдат елементарно оприличени на мъж или жена, в тях има една безформеност и смяна. Те са като изплуващи от дълбините морски духове. В същия миг „ диалогът “ им сякаш е повече с нас, феновете, в сравнение с посред им. Образите са с очи, вперени в съзерцаващия картината и ни кара да усещаме, че сякаш „ диалогът “ е нещо, което е почнало в миналото, някъде и в този момент продължава още веднъж.

Всеки човек, живял край морето, е имал съкровени, единствено негови, моменти на фамилиарност с него. Когато седим сами на брега и му приказваме на глас или единствено в мислите си, а то ни оказва помощ да хармонизираме своя вътрешен мир, да намерим отговори на сложни въпроси, да бъдем утешени и заредени със мощ. Това е морето, нашето море. И него ще открием в „ Морските диалози “ на Николай Няголов, разказани в изложба „ Ларго “.

Повече за създателя:

Николай Няголов е роден на 02.11.1963 година в гр. Ловеч. През 1982 година приключва Художественото учебно заведение за приложни изкуства в град Троян със компетентност “Керамика ”, а през 1988 година се дипломира във факултета по Изобразително изкуство на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и Методий ” със компетентност “Графика ”.

Има осъществени над 30 независими изложения в най-престижните софийски и пловдивски галерии, както и в Берлин (1992, 1993), Виена (1997), Лондон (2000), Лос Алтос, Съединени американски щати (2001, 2006), Белмонт, Съединени американски щати, (2002), Пало Алто, Съединени американски щати, (2004). Няголов има голям брой участия в национални и интернационалните изложения, изключително такива, представящи актуалното българско изкуство в чужбина - “Културен мост Германия-България ” през 1993 година, “Балканска среща ” в Охрид през 2000 година, “Български художници ” на о-в Св. Ахилеос в Гърция през 2003 година, “Съвременно българско изкуство ” в Белмонт, Съединени американски щати през 2006 година

Негови произведения са владеене на частни колекционери в България, Съединени американски щати, Германия, Англия, както и на няколко музея за изобразително изкуство в България и чужбина.

Николай Няголов работи в региона на живописта, рисунката и неконвенционалните форми в изкуството. От 1989-та година е постоянен учител по изобразяване и комбинаторика в Национална гимназия за театрални и екранни изкуства в гр. Пловдив. Член е на Съюза на Българските Художници и на Дружеството на пловдивските художници. Има четири независими изложения в Галерия Ларго: " Морски видения " (2011), " Серендипити " (2016), " Морски луни " (2018) и „ Споделено “ (2020). Живее и работи в Пловдив.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР