Арт-фестивал пред опожарените сцени на Студентския дом в СофияЗа първи

...
Арт-фестивал пред опожарените сцени на Студентския дом в СофияЗа първи
Коментари Харесай

Арт-фестивал пред опожарените сцени на Студентския дом в София

Арт-фестивал пред опожарените подиуми на Студентския дом в София
За първи път от над 15 години в Националния студентски дом на пл. Народно заседание №10 ще се организира арт-фестивал.

Във фестивалната стратегия на 27-и и 28-и октомври от 11-30 ч. до 21-30 ч. са включени концерти и работилници с присъединяване на редица креативен сформира и реализатори на национална музика и танци, етно-джаз инструменталисти, студенти. В рамките на фестивала място ще намерят и представления за деца, импровизации, 3D mapping. Сред уредниците на събитието са съставите към Студентския дом – спектакъл студио „ Студентина “, Академичен хор „ Ангел Манолов “, Академичен фолклорен отбор, както и сътрудници от гражданския бранш – читалище „ Канатица “, самостоятелни актьори.

През 2001 година Студентският дом губи своите подиуми след огромен пожар точно на 8-и декември. Сцените остават разрушени до през днешния ден, а единствено преди седмица доброволци се заеха с разчистването им, с цел да може креативната активност да бъде възобновена по случай Деня на националните будители. За самото възобновяване на огромната концертна зала, употребена още като сценичен и кино-салон, както и на дребната камерна зала, ще бъдат нужни над 1,7 млн. лв.. Арт-фестивалът „ Изкуството в деяние “ ще се организира този уикенд в поддръжка на акцията по възобновяване им, стартирала от Националното посланичество на студентските препоръки с изработването на абстрактен план за реорганизация.

Историята на Националния студентски дом, разгласен за неподвижен монумент на културата, е неповторима за България, защото акцията по набирането на средства за построяването му в центъра на София продължава от 1903 година до 1933 година, когато Домът е публично открит, въпреки и незавършен. Именно тук доста актьори вършат първите си стъпки пред аудитория. С изкуството да бъдеш реализатор посредством присъединяване си в Академичния хор към Студентския дом се срещат Борис Христов и Никола Гюзелев. ФСБ прави в Дома на студентите своя първи рок-концерт. От „ Централния студентски дом на културата “ започват своите кариери редица естрадни реализатори – членове на групата „ Ален Мак “ и оркестър „ Метроном “; музиканти от студентския филхармоничен оркестър, писатели от Кабинета на младия публицист „ Димчо Дебелянов “, артисти, фотографи, режисьори. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР