Арсенал победи Манчестър Сити с дузпи, за да спечели Къмюнити Шийлд

...
Арсенал започна английската Висша лига така, както отборът се надява
Коментари Харесай

Арсенал започна английската Висша лига така, както отборът се надява да я завърши – като надделее над Манчестър Сити.

Арсенал победи Сити с 4-1 в резултат от дузпи след равенство 1-1 в регламента в неделя, за да спечели Community Shield на Футболната асоциация на стадион Уембли, мач, който служи като традиционна завеса за сезона.

Мачът обикновено се играе между победителите от миналия сезон на Висшата лига и ФА Къп. Тъй като Сити спечели и двете като част от тройната титла, включваща и Шампионската лига за първи път, Арсенал взе участие като второ място в лигата и може би щеше да спечели психологическо предимство в новата кампания, която започва в петък.

Коул Палмър вкара гол в 78-ата минута, след като влезе от пейката, за да даде преднина на Сити, само за Леандро Тросар да вкара с отразен удар в 11-ата минута на добавеното време на второто полувреме, отвеждайки мача до дузпи.

Кевин Де Бройне удари напречната греда със силен удар от точката, а Родри спаси опит от Арън Рамсдейл, давайки възможност на Фабио Виейра да спечели за Арсенал. Португалският плеймейкър изви високо в ъгъла.

Арсенал имаше по-добри шансове през 90-те минути с подписалия извън сезона Кай Хаверц — водещ в линията с контузен Габриел Жезус — спасени две удари от близка дистанция през първото полувреме и Букайо Сака, стрелящ встрани.

Джон Стоунс стреля с глава от корнер, преобърнат от Рамсдейл преди гола на Палмър.

Сити вече загуби Community Shield в три поредни години, след като беше победен от Лестър през 2021 г. и Ливърпул през 2022 г.

Загриженост за Haaland

Освен болезнения завършек на мача, мениджърът на Сити Пеп Гуардиола може също да е леко притеснен, че звездният нападател Ерлинг Халанд отново беше тих, след като завърши миналия сезон с един гол в осем мача във всички състезания.

Едно положително за Сити обаче беше гледката на Де Бройне, който влезе в игра за последния половин час за първите си минути след финала на Шампионската лига през юни, когато той излезе с контузия на бедрото.

Друг беше Палмър, 21-годишно крило, което се очаква да има повече игрово време през предстоящия сезон след напускането на Рияд Марез в Саудитска Арабия миналия месец.

Начинът, по който той оползотвори възможността си – получи нод-даун от Де Бройне, той направи вътрешен удар на левия си крак и наклони завършек в далечния ъгъл – показа, че е повече от способен да се възползва от шанса си под ръководството на Гуардиола.

Хърватският защитник Йоско Гвардиол, който се присъедини към Сити за 90 милиона евро ($99,2 милиона) в събота, не беше замесен.

Арсенал се подсили с подписването на Хаверц, полузащитника Деклан Райс и универсалния защитник Юриен Тимбър и се очаква отново да бъде един от най-големите съперници за титлата на Сити във Висшата лига този сезон. Арсенал завърши втори миналия сезон само след късен крах.

Мачът също даде ранен знак за това какво да очакваме от официалните лица на мача през предстоящия сезон, като играчите и треньорите се съгласиха на така наречената „Харта на участниците“, което означава, че ще бъдат изправени пред по-строги санкции за лошо поведение в мачовете .

Мениджърът на Арсенал Микел Артета получи жълт картон през първото полувреме за размахване на въображаем жълт картон, след като Родри направи тактически фал, за да предотврати откъсване. От двете страни на това двама играчи – Томас Партей от Арсенал и Хулиан Алварес от Сити – получиха жълт картон за ритане на топката.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР