Ароматите имат необикновената способност да предизвикват спомени, да влияят на

...
Ароматите имат необикновената способност да предизвикват спомени, да влияят на
Коментари Харесай

Разкриване на тайната връзка между ароматите и човешкото поведение

Ароматите имат невероятната дарба да провокират мемоари, да въздействат на настроенията и даже да дефинират държанието, което ги прави извънредно значими в подтекста на логиката на психиката.

Връзката сред ароматите и логиката на психиката

Исторически те са били употребявани освен за наслаждение, само че и за лечебни цели, като са се считали за средство, което въздейства на страстите и духа. В египетските ритуали, да вземем за пример, арома маслата и кандилата са имали централно място, като са се употребявали за влияние на психическото положение.

Интересно събитие е методът, по който парфюмите въздействат на самочувствието и усещането на индивида за себе си. Изборът постоянно отразява личността и може да бъде употребен като форма на невербално другарство. Освен това, проучвания демонстрират, че избрани есенции могат да усъвършенстват настроението, да усилват продуктивността и даже да въздействат на привлекателността.

Като се има поради тази дълбока и многопластова връзка, излиза наяве, че парфюмите са не просто въпрос на персонален усет, а инструмент със мощно психическо влияние, което оформя както вашето вътрешно чувство, по този начин и усещането на близките.
Как ароматите въздействат на мозъка?

Съществува комплицирана и връзка сред тях и резултата им върху мозъка, значима както от биологична, по този начин и от психическа позиция. Нека разгледаме по какъв начин се демонстрира тази връзка.
Стимулиране на мозъчните структуриКогато усетите даден мирис, специфични кафези в носа ви „ улавят “ този аромат и изпращат сигнал до мозъка. Той отива в частта от мозъка, която ръководи страстите и спомените. Затова някои миризми могат да ви създадат щастливи или да ви припомнят за специфични моменти от предишното.Въздействие върху страстите и настроениетоЛимбичната система играе основна роля в обработката на страстите. Уханията могат да провокират разнообразни прочувствени отговори – от чувство за успокоение и разпределяне (както при лавандула или ванилия), до раздвижване и сила (както при цитрусовите есенции). Това е повода ароматерапията да е толкоз известна в региона на различната медицина.Въздействие върху споменитеПонякога избран мирис може да ни „ придвижи " назад в предишното – това се дължи на тясната връзка сред олфакторния нерв и хипокампуса, който е основен за образуването на нови мемоари. Това изобретение се назовава „ Феномен на Пруст " и изяснява за какво избрани миризми могат да провокират мощни и детайлни мемоари или асоциации.Влияние върху държанието и решениятаМиризмите могат да въздействат и на нашите решения и държание, макар че това постоянно става на подсъзнателно равнище. Например проучвания демонстрират, че избрани аромати могат да подобрят продуктивността, да усилят привлекателността или даже да трансформират усещането на хората за избрани артикули и места.Ефект върху физиологични реакцииНякои аромати могат да причинят физиологични реакции – да вземем за пример успокояващите, като лавандулата, могат да понижат кръвното налягане и честотата на сърдечния темп, до момента в който стимулиращите, като мента да вземем за пример, могат да покачат бдителността.

Връзката сред избора на парфюм и личността

Изборът на парфюм постоянно отразява дълбоките страни на личността ни, като играе изключително значима роля в този подтекст. Уханията, който човек избира, не са просто въпрос на инцидентни желания, а отражение на неговия темперамент, въодушевление, жанр и даже ценностна система.

Често човек търси мирис, който дава отговор на личните му чувства и прочувствено положение. Например някой с по-романтичен, мечтаещ темперамент може да избра цветни и леки нотки, до момента в който по-енергичните и рисковани персони биха се насочат към богати и наситени ухания.

Изборът на също може да бъде форма на себеизразяване и метод за основаване на обществено усещане. Хората постоянно сортират деликатно своите аромати, употребявайки ги, с цел да поддържат връзка без думи за своя обществен статус, професионална позиция или даже житейски цели.

Изборът е тясно обвързван с личността. Всеки парфюм носи своя единствена история и темперамент, като основава връзка с носещия го. Хората постоянно избират ухания, които допълват или акцентират тяхната персона, което ги прави не просто аксесоар, а част от характерността им.
Парфюмите са доста повече от просто аромати – те са израз на личността, инструмент за обществено взаимоотношение и метод за себеизразяване. Чрез тяхното сортиране, хората изпращат послания за това, кои в действителност са те.

Избирайки сред вълшебните аромати на, всеки има опцията да открие и подчертае своя несравним жанр и темперамент, трансформирайки всеки парфюм в доста повече от просто аксесоар – в въплъщение на своето „ Аз “.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР