Арника е многогодишно, тревисто растение с жълти или оранжеви цветове.Произхожда

...
Арника е многогодишно, тревисто растение с жълти или оранжеви цветове.Произхожда
Коментари Харесай

Тези красиви жълти цветенца са природният мехлем срещу отоци и синини

Арника е многогодишно, тревисто растение с жълти или оранжеви цветове.

Произхожда от Северна Америка и по-голямата част от Европа. Има няколко типа, които виреят в Индия, Русия, Япония и Далечен Изток.

В продължение на епохи, растението е било значима част в обичайна билкова медицина, изключително Arnica montana (този тип пораства в Европа).

В днешно време потреблението на арника включва лекуването на болки в мускулите (миалгия), болки в ставите (артралгия), инфектиране и синини. 

 Въпреки че билката е безвредна и ефикасна, когато се ползва локално би трябвало да се знае, че арниката има собствен минус.

В някои страни арниката се употребява за овкусяване на разнообразни типове храни, само че поради съдържащият се в билката токсин, някои страни са забранили напълно нейното прилагане за сходна приложимост. 

Какви съставни елементи има в арниката?

Има проучвания, които демонстрират, че арниката е " комплицирано растение “.  Това е по този начин, тъй като билката има към 150 разнообразни биоактивни съставния елемент, които от своя страна имат разнообразни резултати.

Много от тези съставни елементи са били изследвани, само че не се е открило по какъв начин тези съставни елементи в арниката въздействат върху човешката клетка.

Например някои съставни елементи, които арниката има са антиоксидантни и цитопротективни – те пазят клетките. Но други като хеленалин са цитотоксични. 

Какви дейности има арниката? 

Въпреки че не може да се разбере изцяло кои са удобните изгоди на арниката се знае, че билката може да облекчи болката, когато си ползва върху кожата.

Изследвания демонстрират, че арниката може да работи също толкоз добре и за остеоартрит на ръката. 

Под каква форма може да открием арниката? 

Трябва да се знае, че арниката може да е съставка и от хранителни добавки. Добре е да се консултирате със експерт преди да употребявате сходни добавки. 

В кои артикули може да открием арниката? 

Арниката може да бъда употребена в кремове, гелове, мехлеми и други.

Най-ефективното от всички е мехлемът, тъй като това е най-сигурния и най-чист метод за потреблението на тази билка. 

Кои са изгодите и лечебните свойства на арниката?

1. Облекчаване на болежка

Арниката е известна със своята дарба да облекчава болката. Това включва мускулни болки, болки в ставите, контузии и синини.

Натуралните артикули с арника се ползват непосредствено върху кожата в засегнатите области и оказват помощ да се усети облекчение.

2. Противовъзпалително деяние

Арниката съдържа съединения, които имат антивъзпалителни свойства. Този аспект на арниката е потребен при болести, свързани с инфектиране, като артрит и сходни.

3. Намаляване на отоците

Арника се употребява за понижаване на отоците след травми и контузии. Това е изключително потребно за спортисти и хора, подложени на физически натоварвания.

4. Подпомагане на заздравяването на кожата

Екстрактите от арника оказват помощ на кожата да се възвърне след пострадвания, счупвания и други контузии. Тя може да форсира процеса на укрепване и да понижи риска от инфекции.

5. Подпомагане на циркулацията

Арниката може да подкрепи подобряването на кръвообращението в засегнатите области. Това може да бъде потребно при синини и отоци.

6. Антиоксидантни свойства

Арника съдържа антиоксиданти, които оказват помощ да се защитят клетките от свободните радикали. Тези антиоксиданти играят значима роля за поддържане на здравето на клетките и тъканите.

7. Усъвършенстване на външния тип на кожата

Арника се употребява и в някои козметични артикули, защото се твърди, че може да усъвършенства външния тип на кожата, като я прави по-гладка и здрава.

8. Укрепване на имунната система

Някои смятат, че арниката може да подкрепи имунната система, като я направи по-устойчива против инфекции.

9. Улесняване на дишането при студени и грипни признаци

В някои случаи арниката се употребява за улеснение на дишането при болести на горните дихателни пътища.

10. Ароматерапия с арника

Ароматерапевтите употребяват ароматите на арника за релаксация и подкрепяне на мозъка.

Важно е да се означи, че макар позитивните свойства на арниката, тя не е подобаваща за всички и може да провокира алергични реакции или взаимоотношения с други медикаменти.

Затова е значимо да се консултирате с доктор преди да употребявате арника, изключително в случай че имате здравословни проблеми или сте бременни.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР