Армията в размирната африканска страна Буркина Фасо в западната част

...
Армията в размирната африканска страна Буркина Фасо в западната част
Коментари Харесай

Военните направиха преврат в Буркина Фасо, суспендираха конституцията и затвориха границите

Армията в размирната африканска страна Буркина Фасо в западната част на континента разгласи през днешния ден, че е отстранила от власт президента Рок Каборе, суспендирала е конституцията, разпуснала е държавното управление и Народното събрание и е затворила границите на страната. 

В изказването, подписано от подполковник Пол-Анри Сандаого Дамиба и прочетено от различен офицер по държавната телевизия, се показва, че прелом ът е осъществен безкръвно, а арестуваните от прелом аджиите са на несъмнено място.

Изявлението е направено от името на незнайна до момента организация - " Патриотично придвижване за отбрана и възобновяване " (ПДЗВ).

" ПДЗВ, което включва всички елементи на армията, реши през днешния ден да постави завършек на ръководството на президента Рок Каборе ", се показва в изказването. 

Като учредения за това се акцентират утежняването на обстановката в областта на сигурността и, по думите на прелом аджиите, неспособността на Каборе да сплоти страната и дейно да отговори на провокациите, пред които тя е изправена.

Изявлението на прелом аджиите идва след два дни на ужас и боязън в столицата Уагадугу, където през вчерашния ден избухнаха яростни престрелки във военни бази, а бойците издигнаха претенции за повече поддръжка за битката им против ислямистките бунтовници.

Местонахождението на Каборе остава незнайно, откакто нощес беше чута интензивна пукотевица в региона към резиденцията му.

По-рано партията на Каборе заяви, че той е оживял при нападение, само че не даде детайлности.

Преди изказването на военните Африканският съюз (АС) и Икономическа общественост на западноафриканските страни (ЕКОВАС) осъдиха " опита за прелом " в Буркина Фасо , заявявайки, че ще държат военните виновни за сигурността на Каборе.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР