Армията ще отбележи Деня на храбростта и празник на Българската

...
Армията ще отбележи Деня на храбростта и празник на Българската
Коментари Харесай

Военен парад на 6 май по-скоро няма да има, но армията ще отбележи празника си


Армията ще означи Деня на храбростта и празник на Българската войска 6 май. Това оповестиха от военното ведомство, съобщи БНР.

Макар и с увещание, че отбелязване на празника ще има, от Министерството на защитата не показват по какъв начин ще се случи това. Не е ясно дали за първи път в най-новата ни история няма се състои обичайният боен церемониал в центъра на София.

Причината е, че, в случай че има церемониал, военните биха нарушили предписаната от Щаба за ковид заповед да няма събирания на хора.

Затова от министерството показват, че честването тази година „ ще бъде направено в сходство с епидемиологичната конюнктура в страната към шести май “.

Пред „ Хоризонт “ преди дни новият шеф на защитата адмирал Емил Ефтимов даде обещание, че военните търсят „ най-хубавата форма за среща на жителите с армията на празника “.

Като празник на храбростта шести май се отбелязва от 1880 година. Празникът се празнува даже и през войните в интервала 1912-1918 година

През 1931г. Денят на храбростта и успехите е разгласен за военен празник на войската. След 1946 година датата на честването е заменена по идеологически аргументи.

А от 1993 година 6 май е върнат като празник на военните.

 

 

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР