Армията пое през нощта контрола над столицата на Зимбабве -

...
Армията пое през нощта контрола над столицата на Зимбабве -
Коментари Харесай

​Зимбабве - страна в криза след 37 години управление на Мугабе​

Армията пое през нощта контрола над столицата на Зимбабве - Хараре. Президентът Робърт Мугабе е арестуван от армията в дома си, само че е незасегнат. Мугабе ръководи еднолично страната от независимостта й през 1980 година Какво знаем за Зимбабве - страна, потънала в тежка икономическа и финансова рецесия от дълги години.

  Военните в Зимбабве превзеха властта, само че отхвърлиха да са направили прелом Военните в Зимбабве превзеха властта, само че отхвърлиха да са направили прелом
Зимбабвийски военни се обърнаха към нацията тази нощ по националната телевизия и отхвърлиха в страната да е осъществен прелом, съобщи Франс прес. Те пот...

Зимбабве е анклав в южната част на Африка и граничи с Мозамбик, Южна Африка, Ботсвана и Замбия. През 2016 година популацията му е било 16,15 милиона души по данни на Световната банка. В страната има 50% християни, множеството англикани, и 40% анимисти. Водопадът Виктория на река Замбези, при границата сред Зимбабве и Замбия, е значима дестинация за задграничните туристи.

" Родезийската спекулация "

През 1890 година в земите на днешно Зимбабве идват колонизатори от Южна Африка, водени от Сесил Роудс, който дава името си на територията. През 1923 година Южна Родезия става колония на английската корона.

През 1965 година министър председателят от бялото сегрегационистко малцинство Иън Смит скъсва с колониалната мощ Англия и афишира едностранно самостоятелност, с цел да избегне идването на чернокожото болшинство на власт.

От 1972 до 1979 година Иън Смит въвлича страната в кръвопролитна война (най-малко 27 000 убити) против чернокожите националисти, които са водени от Робърт Мугабе и Джошуа Нкомо.

Зимбабве се ражда в еуфория

През април 1980 година след Конференцията от Ланкастър хаус Южна Родезия става Зимбабве.
Страната ликува, а светът приветства раждането на един образец за подражателство за Африка. В стадион в Хараре стотици хиляди души участват с горделивост и неспокойствие на издигането на новото знаме и слушат международната реге звезда Боб Марли да извършва една от песните си в възхвала на независимостта.

Канаан Банана става президент, което е чисто почетна служба. Властта се държи от премиера Робърт Мугабе.
През 1987 година Мугабе става държавен глава след изменение на конституцията, с което се вкарва президентси режим на ръководство.




Над 37 години власт за Мугабе



В годините след идването му на власт президентът поражда доста очаквания. Той подава ръка на бялото малцинство и вкарва обществена политика, която благоприятства подценяваното до тогава чернокожо болшинство.

Всичко се прекатурва през февруари 2000 година, когато властта му е разтърсена от отхвърлянето с референдум на негов план за нова конституция.

Робърт Мугабе оставя ветераните от войната за самостоятелност да нахлуят във фермите, множеството от които се управляват от бели. Над 4000 бели фермери напущат земите си в конюнктура на безпорядък и принуждение.

През 2002 година президентът е избран отново в противоречиви избори, белязани от прояви на принуждение и заплашване.

През 2008 година Движението за демократична смяна (ДДП), основна опозиционна партия под управлението на Морган Цвангираи печели болшинство в Народното събрание, който от независимостта е бил под контрола на Африканския народен съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт (ЗАНУ-ПФ). Робърт Мугабе обаче остава президент, откакто Норман Цвангираи, въпреки и да води на първия тур, се отдръпва след вълна от репресии против опозицията.

През 2013 година Мугабе още веднъж печели президентските избори (61% ), а партията му взема болшинство от две трети в Народното събрание.



Обезкървена стопанска система

Въпреки че страната е богата на минерални запаси (платина, злато, диаманти, никел), тя страда от бедствено икономическо и финансово състояние. Някога житница на южната част на африканския континент, в Зимбабве настъпи фрапантен спад на земеделското произвеждане след въвеждането на аграрната промяна.

През 2009 година държавното управление е насила да одобри за своя валута щатския $ и южноафриканския ранд след срутва на националната валута, предизвикал стремглав скок на цените, достигащ до 500 милиарда %. В края на 2016 година държавното управление вкарва нова валута, индексирана върху курса на щатския $ в опит да понижи приключването на доларите към чужбина. Тези " облигационни записи " обаче не водят до упования резултат.

Днес рецесията се показва в всеобща безработица (близо 90% от дейното население), срутва на голям брой публични услуги и дефицита на пари в брой. През октомври т.г. Зимбабве дори не разрешава вноса на плодове и зеленчуци, с цел да пести валута.

 © Българска телеграфна агенция  © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР